14+

TONEEL 14+

Jetse Batelaan

Een mieterig sprookje met ogenschaduw en gekleurd licht

Een voorstelling die we eigenlijk niet durven te spelen. Wij kunnen niet zingen maar doen het toch. In feeërieke kostuums komen we op uit het ballenhok. Wij zijn prinsen. Wij zijn ridders. Schor en in gescheurde trainingspakken, worden wij verliefd. TONEEL is een veel te mooie voorstelling over schoonheid. Jullie mogen lachen, maar zo bedoelen we het niet. Was getekend, de mietjes.

TONEEL gaat over het streven naar schoonheid. Ongrijpbaar en los van iedere werkelijkheid. In een alledaagse omgeving vindt een kunstmatige gebeurtenis plaats met theatrale kostuums, schmink, rook, gekleurd licht en veel roze. Een gymzaal gevuld met een hoogromantische opera.

Jetse Batelaan maakte bij Max. ook met Martin Hofstra en René Geerlings de bekroonde internationale festivalhit Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt. Zijn tweede jeugdvoorstelling Het geheven vingertje, werd genomineerd voor twee theaterprijzen en twee festivals. Batelaan pakt voor kinderen en jongeren levensvragen aan, zoals: ‘is niets ook iets?’, ‘is goed ook fout, en andersom?’ en nu ‘kan kunst en schoonheid op school?’.

Bekijk hier de trailer van TONEEL.

De pers over Het geheven vingertje
“Het geheven vingertje gaat onder meer over vandalisme, zoenende ouders en verwaarloosde kinderen en wie daardoor de neiging krijgt niet te gaan, mist een van de leukste voorstellingen van het jaar.” (De Volkskrant, 26-2-2008)

“Bloedserieus laten zien hoe absurd de werkelijkheid is. Het is een kunst die regisseur Jetse Batelaan goed verstaat bij Theatergroep Max. Zeldzaam goed, want een stuk als ‘Het geheven vingertje,’zie je niet vaak.” (NRC Handelsblad, 26-2-2008)

Jury Gouden Krekel 2008
“Regisseur Batelaan en zijn acteurs slagen erin het uitgekauwde normen- en waardendebat op geheel eigenzinnige wijze vorm te geven: verfrissend absurd, ontregelend, uitdagend en zeer intelligent”.

credits
Regie
Jetse Batelaan
Spel
Carola Bärtschiger, René Geerlings, Martin Hofstra en nog 2 acteurs
Vormgeving
Hester Jolink
Leeftijd
vanaf 14 jaar
Speelperiode
februari en maart 2010
Discipline
mime
Duur
70 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 5
Max. bezoekers
Vrije vst op schoollocatie 120 leerlingen
Bijzonderheden
Liefst alleen Scholieren 14+
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend