15+

Hysteria 15+

Tg. Winterberg

Silvia Andringa

De succesvolle Bellevue lunchvoorstelling Hysteria gaat op tournee!

Modeziektes, vrouwenkwalen en medicinale vibrators.

De Franse neuroloog Jean-Martin Charcot deed in de 19e eeuw onderzoek naar de vrouwenziekte hysterie. De bloedmooie jonge Augustine was daarbij zijn grote rolmodel en aantrekkelijke voorbeeldpatiënte. Bij Hysteria wordt het publiek welkom geheten op één van Charcot’s openbare behandelsessies in het psychiatrisch centrum Hôpital de la Salpêtrière te Parijs. Achter de opmerkelijke behandelmethodes met vibrerende bedden, galopperende zadels en ontnuchterende waterstralen gaat een wereld van liefde, angst en jaloezie schuil. Een tragische, hilarische en louterende ervaring over het fenomeen hysterie en vrouwen, toen en nu.

Tg Winterberg maakt energieke rauw-poëtische en beeldende voorstellingen waarin objecten, installaties, poppen en acteurs op eigenzinnige wijze worden gecombineerd. Meike van den Akker en Marlyn Coetsier vormen sinds 2003 Tg. Winterberg en zijn gespecialiseerd in het spelen en maken van poppen- en objecttheater. De ambitie van Tg. Winterberg is om met uitdagende voorstellingen het poppen- en objecttheater toegankelijk te maken voor een volwassen publiek. Eerder maakten zij de voorstellingen ‘De Wolkenfabriek’, ‘Winterberg Kust’ en ‘Danke für die Badehose

De pers over Tg. Winterberg

Trouw over Hysteria - 24 februari 2009
“Een aangenaam voorbeeld van zich voordoende ontwikkelingen, die zich niet beperken tot poppen en objecten, maar verschillende theaterdisciplines verbinden. En dat lekker losjes doen.”

Het Parool over Hysteria - 25 februari 2009
“Het bijzondere van de stukken van Tg Winterberg is dat er een heel bijzonder evenwicht tussen spel en ernst is gevonden.”

Theater Centraal over Hysteria - 3 maart 2009
“Deze voorstelling gaat in je lijf zitten. Het grijpt je bij de keel en confronteert je. Het is kortom zonder twijfel een van de meest bijzondere voorstellingen die in tijden te zien is geweest in Bellevue.”
 

credits
Regie
Silvia Andringa
Tekst
Annemarie Slotboom
Spel
Meike van den Akker, Marlyn Coetsier
Vormgeving
Thierry van Raaij, Meike van den Akker, Marlyn Coetsier, Cynthia Borst
Compositie
Joeri de Graaf
Objecten & poppen
Tg .Winterberg
Kostuums
Petra de Bruijn
Animatie
Tijmen Hauer
Concept & idee
Tg. Winterberg
Leeftijd
vanaf 15 jaar
Speelperiode
januari t/m april 2010
Discipline
beeldend en fysiek theater
Duur
75 minuten
Speelvlak
8 x 7 x 4
Max. bezoekers
Vrije vst: 250 bezoekers / School vst in th: 175 leerlingen
Bijzonderheden
Hysteria is een co-productie van Bellevue-lunchtheater & STIP theaterproducties
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend