8+

De Koning en de rest 8+

Silvia Andringa

Een vrolijk absurdistische voorstelling die de levensloop en het onvermijdelijke einde van een koning vertelt. Gespeeld door levensgrote poppen en twee acteurs in een betoverende wereld vol vervreemdende situaties. Een jeugdtheaterklassieker, gebaseerd op het wereldberoemde De koning sterft van Eugène Ionesco.

Iedereen lijkt het te weten, behalve de koning zelf. De laatste dag uit het leven van de koning is aangebroken. De voortekenen zijn niet te missen. Het koninkrijk krimpt, het vuur wil niet meer branden, mensen vallen plotseling van hun fiets en zelfs de zon is uren later opgekomen dan de koning bevolen had. De koning is bang en probeert aan zijn lot te ontsnappen. Maar hij is niet alleen. Zijn twee koninginnen en zijn trouwe dienaar Jules helpen hem om deze laatste dag door te komen. Een dag waarin zijn leven opnieuw wordt geleefd, gespeeld, gehuild, gedanst, gewonnen en verloren.

De pers over De koning en de rest
“Hartveroverend […] alle kinderen in de zaal leven mee met de koning en roepen goede raad of lachen hem een beetje uit als hij zich aanstelt. De schoonheid van ‘De koning en de rest’ zit hem in de details en de kleine grapjes […].” (De Volkskrant, 30-09-2008)

“[…] kinderen zien in De koning en de rest de dood als een vanzelfsprekend onafwendbaar gegeven. De voorstelling is niet te dramatisch want zo’n lieverdje was de majesteit niet. In handen van Elout Hol is het eind vooral vrolijk, weemoedig en zacht.” (De Stentor, 28-09-2008)

Doelgroep voorstellingen
De koning en de rest wordt in 2010-2011 ook als doelgroepvoorstelling aangeboden op locaties zoals verzorgingstehuizen voor verplegend en
verzorgend personeel en voor studenten geneeskunde.

Klik hier voor een filmpje van De Koning en de rest.

credits
Regie
Silvia Andringa
Tekst
Roel Adam
Spel
Elout Hol en Ilse Warringa
Objecten & poppen
Elout Hol en Ilse Warringa
Leeftijd
vanaf 8 jaar
Speelperiode
oktober en november 2010
Discipline
beeldend theater met poppen
Duur
60 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 4
Max. bezoekers
Vrije vst: 250 bezoekers
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend