14+

Nacht 14+

Moniek Merkx

Een Shakespeare mix met ezelskoppen, opgeblazen ego’s en vallend licht

Welkom backstage! In Nacht mag je mee achter de schermen van de theaterwereld. Nacht gaat over de liefde voor het theater, over repetities met veel koffie, wilde feesten en opdringerige media. Maar vooral ook over opgeblazen ego’s. Vrienden worden vijanden, stoere jongens worden paranoia en dominante moeders worden gek. Het publiek wordt heen en weer geslingerd tussen de reële wereld en die van fantasieën en obsessies. Alles draait om macht en imago aangewakkerd door angst en jaloezie. De verbeelding is aan de macht om te ontsporen in een bizarre nachtmerrie. Een voorstelling die begint als Midzomernachtdroom en eindigt in Macbeth.

Moniek Merkx mixt deze twee Shakespeare klassiekers tot een eigen verhaal. Zij liet zich eerder inspireren door Shakespeare in Dochters van Lear (2006) en De koning is dood, leve de koning (2002). De pers over Dochters van Lear: "King Lear bewerken tot één uur, het is de goden verzoeken. Die hebben hier het moede hoofd gebogen. Tegen zoveel intelligentie is geen kruid gewassen. Moniek Merkx heeft de fabel van het stuk helder tot de essentie teruggebracht" (De Groene Amsterdammer). “Ingenieus, hilarisch" (NRC). "Van uitzonderlijke klasse" (Volkskrant).

Bekijk HIER de teaser van NACHT!

Viral
Vanaf do 30 december staat er een filmpje op www.tgmax.nl/nacht die je als een viral kunt doorsturen. Je doet online auditie voor Nacht en kunt het filmpje vervolgens doorsturen naar anderen.

Educatie
In het educatieprogramma bij NACHT staat toneelspelen centraal. Hoe laat je zien dat je toneelspeelt. En hoe laat je zien dat je dat juist niet doet, terwijl je wel op het toneel staat. In een workshop in de klas spelen leerlingen teksten uit Nacht. Deze scènes worden gefilmd en de dag van de voorstelling in het theater gepresenteerd.

credits
Regie
Moniek Merkx
Spel
Erik van der Horst, Tibor Lukács, Manon Nieuweboer, Nastaran Razawi Khorasani, Raymi Sambo
Vormgeving
Decor: Marianne Burgers
Compositie
Joop van Brakel
Kostuums
Marike Kamphuis
Concept & idee
Moniek Merkx
Leeftijd
vanaf 14 jaar
Speelperiode
januari t/m maart 2011
Discipline
theater
Duur
60 – 75 minuten
Speelvlak
10 x 10 x 5,5
Max. bezoekers
Vrije vst: 350 bezoekers / School vst in th: 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend