8+

Ik ben niet bang 8+

BEER muziektheater

Aike Dirkzwager


 Een zinderende thriller in een warm Zuid Italiaans dorp voor iedereen die durft maar vooral voor diegenen die nog niet durven.

Naar een boek van Niccolò Ammaniti

De 9-jarige Michele Amitrano woont met zijn 5-jarige zusje Maria in het piepkleine Zuid-Italiaanse gehucht Acqua Traverse. Op een dag ontdekt Michele tijdens het spelen op een afgelegen plek achter een heuvel een ruïne. Daar vindt hij een met golfplaten bedekt gat in de grond. Als hij daaronder kijkt, ziet hij in de kuil een jongen; even oud als hij maar bleek, vies en uitgemergeld. Wie is die jongen en wat doet hij daar? Er ontstaat een spannende vriendschap tussen beide jongens. Maar als Michele ontdekt waarom zijn vriend daar in die kuil zit moet hij in zijn eentje een reddingsoperatie op touw zetten. Hij overwint zijn angst, negeert het verbod van zijn ouders, en zet zijn eerste stappen op weg naar volwassenheid. Ammaniti weet herkenbare en simpele gebeurtenissen te beschrijven die beginnen als een spannend kinderspel maar eindigen als een waarachtige strijd op leven en dood.

Gespeeld door René Groothof, die eerder onder BEER het succesvolle De tuinen van de herinnering en Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran (Gouden Krekel 2006) speelde, samen met saxofonist Niels Bijl in regie van Aike Dirkzwager Ik ben niet bang.

De VSCD jury over Ik ben niet bang: “Groothof toont zich wederom een groots verhalenverteller. (…) zijn meeslepende, kalme manier van vertellen, zijn uitmuntende transformaties, de goed gedoceerde muziek en de zorgvuldige regie hebben een indringend effect. Ik ben niet bang kent een unieke kwaliteit die zowel bij de strot grijpt als ruimte biedt aan de fantasie van de toeschouwer.”

De pers over Ik ben niet bang:
“Toch is het vooral de elastieke vertelkracht van Groothof die van dit heftige verhaal een warmbloedige voorstelling maakt (…) die vooral de belangrijke tieners neerlegt: wat zou jij doen als je een vergelijkbare situatie zou belanden?” (**** De Volkskrant)

Educatie
Voor educatiefmateriaal kijk je op: http://www.muziektheaterproducties.nl/educatie-bang/

credits
Regie
Aike Dirkzwager
Tekst
Niccolò Ammaniti
Spel
René Groothof
Vormgeving
Rogier willems
Compositie
Niels Bijl (Saxofoon)
Leeftijd
vanaf 8 jaar (groep 6 t/m 8 en VO 1e & 2e klas)
Speelperiode
november 2011 t/m maart 2012
Discipline
muziektheater
Duur
70 minuten
Speelvlak
8 x 6 x 5
Max. bezoekers
Vrije vst: 400 / Schoolvst in theater: max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend