10+

Anne en Zef 10+

De Toneelmakerij

Ad de Bont.

Het begon als een ruzie over iets onnozels tussen twee oude vrienden. Maar omdat ze hadden gedronken, vloeide er bloed. Vanaf die dag, nu drie jaar geleden, is alles veranderd en zitten Zef en zijn vader opgesloten in hun eigen huis. Als zij zich buiten wagen, zijn ze hun leven niet zeker. Zef heeft niet veel om voor te leven, tot hij bezoek krijgt van een meisje. Een boos meisje, met de liefste vader die er is en een moeder die haar niet begrijpt. Haar naam is Anne Frank en haar wereld is zo groot als de kastanjeboom die ze vanuit haar raampje kan zien.

Anne en Zef is mede gebaseerd op het dagboek van Anne Frank en laat twee kinderen zien die, ondanks extreme omstandigheden, weigeren op te geven. Het lot van Anne wordt verbonden aan dat van Zef, een Albanese jongen die al drie jaar ondergedoken zit in zijn eigen huis. Floris Verkerk ontving de Gouden Krekel ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’ 2009 voor zijn rol in Anne en Zef.

Educatie: Brieven aan Anne.
Leerlingen ontvangen een brief van een meisje, dat vertelt dat ze ondergedoken zit, zich verveelt en vaak bang is. Ze vraagt advies én vraagt zich af waarom zoveel kinderen nog steeds worden beoordeeld op hun geloof en afkomst. De leerlingen schrijven haar terug. Ze weten niet dat de schrijfster van de brief Anne Frank is.

De pers over Anne en Zef
“Indringender dan waar ook, weet De Bont hier zijn belofte waar te maken. Eerst de dood, dan de liefde. Voor altijd.” (NRC)

“In zijn zinderende regie is De Bont ouderwets op dreef. De vier olijk zingende en dansende acteurs leggen een stevige hartenklop onder het drama (…). Floris Verkerk (Zef) is op zijn best in komische familiepersiflages.” (De Volkskrant).

 

credits
Regie
Ad de Bont.
Tekst
Ad de Bont.
Spel
Laura de Boer, Peter van Heeringen, Rian Gerritsen en Floris Verkerk.
Vormgeving
Renée Zonnevylle.
Compositie
Guus Ponsioen.
Dramaturgie
Annemarie Wenzel.
Kostuums
Patricia Lim
Leeftijd
vanaf 10 jaar (BO groep 7 & 8 en VO 1e & 2e klas)
Speelperiode
september t/m november 2012
Discipline
toneel
Duur
75 minuten
Speelvlak
7,5 x 8 x 6
Max. bezoekers
kleine zaal I Schoolvst in th.: max. 200 leerlingen (i.o.)
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend