8+

Ik ben niet bang 8+

BEER muziektheater

Aike Dirkzwager.

Een zinderende thriller in een warm Zuid Italiaans dorp, voor iedereen die durft, maar vooral voor diegenen die nog niet durven.

Naar het gelijknamige boek van Niccolò Ammaniti.

De 9-jarige Michele Amitrano woont met zijn 5-jarige zusje Maria in het piepkleine Zuid-Italiaanse gehucht Acqua Traverse. Op een dag ontdekt Michele, tijdens het spelen op een afgelegen plek achter een heuvel, een ruïne. Daar vindt hij een met golfplaten bedekt gat in de grond. Als hij daaronder kijkt, ziet hij in de kuil
een jongen; even oud als hij maar bleek, vies en uitgemergeld. Wie is die jongen en wat doet hij daar? Er ontstaat een spannende vriendschap tussen beide jongens. Maar als Michele ontdekt waarom zijn vriend daar in die kuil zit, moet hij in zijn eentje een reddingsoperatie op touw zetten. Hij overwint zijn angst, negeert het verbod van zijn ouders, en zet zijn eerste stappen op weg naar volwassenheid.

Ammaniti weet herkenbare en simpele gebeurtenissen te beschrijven, die beginnen als een spannend kinderspel, maar eindigen als een waarachtige strijd op leven en dood. 

De VSCD jury over Ik ben niet bang: “Groothof toont zich wederom een groots verhalenverteller. (…) zijn meeslepende, kalme manier van vertellen, zijn uitmuntende transformaties, de goed gedoceerde muziek en de zorgvuldige regie hebben een indringend effect. Ik ben niet bang kent een unieke kwaliteit die zowel bij de strot grijpt als ruimte biedt aan de fantasie van de toeschouwer.”

De pers over Ik ben niet bang:
“Toch is het vooral de elastieke vertelkracht van Groothof die van dit heftige verhaal een warmbloedige voorstelling maakt (…) die vooral de belangrijke tieners neerlegt: wat zou jij doen als je een vergelijkbare situatie zou belanden?” (**** De Volkskrant)

credits
Regie
Aike Dirkzwager.
Tekst
Niccolò Ammaniti. Tekst: Bewerking: Aike Dirkzwager en René Groothof.
Vormgeving
Rogier Willems.
Musici
Niels Bijl (saxofoon).
Leeftijd
vanaf 8 jaar (BO groep 6 t/m 8 en VO 1e & 2e klas)
Speelperiode
oktober t/m december 2012
Discipline
muziektheater
Duur
70 minuten
Speelvlak
8 x 6 x 5
Max. bezoekers
Zaal: kleine & middenzaal I Schoolvst in theater: max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend