9+

De ingebeelde zieke 9+

Ad de Bont

Een snelle en uitbundige komedie over aanstellers, charlatans en ware liefde, gespeeld door twee acteurs en veel levensgrote poppen.

De goedgelovige Argan denkt voortdurend dat hem wat mankeert. Hij heeft last van hartkloppingen, maagkrampen en hoofdpijn. Een dokter als schoonzoon lijkt hem daarom een goed idee. Maar zijn dochter Angelique denkt hier heel anders over en heeft haar oog al op de aantrekkelijke Cleante laten vallen. In een komisch spel vol intriges zorgt Toinette, de slimme dienstmeid, dat de jonge geliefden bij elkaar komen.

De ingebeelde zieke werd in 2001 gemaakt in coproductie met voormalig Theatergroep Wederzijds (nu gefuseerd met Huis aan de Amstel als De Toneelmakerij).

De pers over De ingebeelde zieke (2001)
“Met maar twee acteurs en een hele groep levensgrote poppen ontstaat de wereld van hypochonder Argan. (…) Zijn beduimelde witte hemd komt gaandeweg onder de vaalbruine, rode en onbenoembare klodders te zitten en de man klaagt steen en been terwijl Toinette zuchtend zijn braaksel van de spiegel veegt. Hier zijn twee rasacteurs aan het werk die moeiteloos een bizarre wereld scheppen.” (NRC Handelsblad, Jowi Schmitz, 16-7-2001)

“Er valt veel te genieten in deze fysieke voorstelling, op verschillende niveaus. Okee, Güthschmidt grijpt in de toiletpot om zijn eigen poep te proeven. Maar hij speelt ook luchtgitaar, klimt tegen de muren, kermt, gilt, scheldt en huilt. Elout Hols groteske poppen zijn een pure vreugde om te zien.” (Het Parool, Daphne Meijer , 20 juli 2001)

“Güthschmidt en Hol komen in de regie van Ad de Bont tot opvallende spelprestaties. Elout Hol wisselt pijlsnel heen en weer tussen de stemmen en karakters van de verschillende poppen en de dienstmeid speelt hij minstens zo virtuoos.” (Trouw, Anita Twaalfhoven, 17 juli 2001)

 

credits
Regie
Ad de Bont
Tekst
Molière
Spel
Matthieu Güthschmidt en Elout Hol
Vormgeving
Vincent Sturkenboom.
Kostuums
Cees Landsaat.
Leeftijd
vanaf 9 jaar (BO groep 6 t/m 8 en VO 1e klas)
Speelperiode
februari en maart 2013
Discipline
beeldend theater met poppen.
Duur
75 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 4,5.
Max. bezoekers
Zaal: kleine & middenzaal I Schoolvst in theater: max. 175 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend