STAAL 13+

Moniek Merkx

Jongens in de schijnwerpers

Ergens in een niemandsland bevinden zich jongens. Zwijgende jongens die hun best doen om groot en sterk te zijn, die zich onttrekken aan de wetten van hun vaders en de armen van hun moeders. Jongens in de wachtkamer van het echte leven. Die een balletje trappen, een robbertje vechten en geduldig wachten tot het over is, dat groeien. Om te voorschijn te komen als man, als echte man. Als krachtpatser, grappenmaker, carrièreman, rokkenjager, rebel of misschien gewoon als eeuwige puber. Staal laat zien hoe het is om een jongen te zijn, maar dan echt! Een mix van scherpe grappen, virtuoze gevechten en gevoelige snaren.

De pers over STAAL
"Nu al de hit van het seizoen (...) ontroerende bewegingsexplosie (…) een wervelende mix van dans, vechtsport, virtuoos stuntwerk en energiek gespeelde theaterscènes.” (Trouw)

“Wanneer krijg je nou de kans om schaamteloos in de breinen te mogen kijken van zeven stoere mannen?” (Telegraaf ****)

"De wervelende montage bestaat uit geïmproviseerde teksten en spel dat vooral een oermannelijke fysieke kracht uitstraalt, knap gechoreografeerd door Jakop Ahlbom." (NRC ***)

“Sterke staaltjes martiale vechtsport, acrobatiek, fysiek acteren op hoog niveau, spicy hormonenslapstick. (..) een van de beste Nederlandse jongerenvoorstellingen van de afgelopen jaren.” (Groene Amsterdammer)

"Juist in de stiltes en de kleine verschuivingen wordt hier een groot verhaal verteld." (Vrij Nederland ****)

"Verrassend frisse en humoristische testosteronbom” (On Stage)


Moniek Merkx over Staal
"Staal is een documentaire voorstelling over hoe jongens mannen worden. Tussen 15 en 25 jaar zijn ze in de superkracht van hun leven. Zij zijn de roekelozen, ze durven alles en hebben vaak een sterk lichaam. Maar die kracht mogen ze in het dagelijks leven nauwelijks laten zien. Ze moeten praten, overleggen en onderhandelen en tja dat vinden ze vaak nogal saai of ongemakkelijk. In Staal zijn jongens stoer, sterk en ongenaakbaar. Hun jongensachtigheid mogen ze in volle glorie inzetten. Maar ze mogen ook klungelen, niet uit hun woorden komen, hangen, onhandig en pijnlijk kwetsbaar zijn. Ze trekken wat mij betreft ook hun camouflagepak uit. Ik vraag me dan nu af of dat troostend is of eerder schaamtevol? Waarschijnlijk allebei."

credits
Regie
Moniek Merkx
Tekst
Moniek Merkx
Spel
Abdelkarim el Baz, Tibor Lukács, José Montoya, Jeroen van Venrooij, Linar Ogenia, Joël Mellenberg, Jurriën Remkes
Vormgeving
Marianne Burgers
Compositie
Joop van Brakel
Kostuums
Marike Kamphuis
Dans
Choreografie: Jakop Ahlbom
Speelperiode
1 maart t/m 29 april 2013
Discipline
theater
Duur
60 minuten
Speelvlak
10 x 10 x 5,5
Max. bezoekers
Vrije vst: 350 / Schoolvst in theater: max. 200
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend