12+

Cash 12+

Floris van Delft.

Maas theater

Geld maakt niet gelukkig. Yeah right… Alsof je gelukkiger bent zonder geld. Wie droomt er niet van een grote erfenis, de loterij winnen of een geslaagde bankoverval? In een mix van een heistfilm (à la Ocean’s Eleven) en uitdagend praattheater worden euro’s, banken en de markt doorgelicht.

We zijn dag in dag uit bezig met ‘waar halen we het vandaan’ en ‘wat gaan we ermee doen?’. Maar wat is dat geld precies? Waarom is een tientje waard wat het waard is? In CASH duik je samen met de acteurs in de wereld van het geld. Van een tientje naar de goudvoorraad, van vraag ‘wat is genoeg’ naar de marktwerking. Elk dubbeltje wordt omgedraaid. En waarom hebben we die eigenlijk niet meer?

Floris van Delft (van o.a. Krijg nou Titus en VLOEK bij Siberia) over CASH:
“CASH laat je niet alleen op een persoonlijk niveau nadenken over waarom jij dingen iets waard vindt, maar koppelt dat ook aan wat ze daadwerkelijk waard zijn. Het is zowel een rollercoaster van informatie en spanning, waarin je drie keer over de kop gaat, als een uitdaging om door te denken.”

Floris van Delft, regie
Floris van Delft was vaste gastregisseur bij Noord Nederlands Toneel van 2004 tot 2008 en is sinds 2008 vaste gastregisseur bij PeerGroup. Bij Huis en Festival aan de Werf maakte hij maatschappelijk geëngageerd werk. Bij theatergroep Siberia verzorgde hij in 2009 tekst en regie van Krijg nou Titus! (Zilveren Krekel) en in 2011 tekst en regie van VLOEK. Naast regisseren leidt hij De Afleiding, een serie van workshops over het maken van theater op locatie. De laatste jaren werkt hij ook met comedian Roué Verveer en het gelegenheidskwartet Caribbean Combo. Daarnaast coacht hij het cabaretteam van het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen.

Maas theater en dans is het nieuwe gezelschap van Siberia, Meekers en Max. onder artistieke leiding van Moniek Merkx.


De pers over Cash

“Regisseur en toneelschrijver Floris van Delft heeft met collega Wolter Muller een scherpe en kritische voorstelling gemaakt in de vorm van een zogeheten kraakfilm. (…) Vier acteurs zappen hyperactief en hilarisch terug naar de voorbereidingen van een bankoverval.” *(**** De Volkskrant)

 "CASH is een geslaagde mix van De Prooi en De Verleiders voor jong publiek." (**** Trouw)

“Wolter Muller schreef met regisseur Floris van Delft een pompende voorstelling over de macht van het geld.” (**** Het Parool)

“Een sterk vertelde thriller voor jongeren over een bankoverval met bijbedoelingen” (De Groene)

“Met spannende muziek en een decor als een bouwtekening vol details zit het publiek meteen in de sfeer van de inbraakfilm.” (Theaterkrant)

“De ideale mix tussen Mission Impossible en een economieles en zeker de moeite waard om je geld aan uit te geven.” (LIVE | LIKE | TOM | .COM)


Workshop

Voorafgaand in de klas zien de jongeren de trailer van een heistfilm, waarin ze kennis maken met de acteurs van CASH en getuige zijn van hun voorbereidingen op een bankoverval. Tijdens de voorstelling krijgen de jongeren een actieve rol. Ze nemen een standpunt in door een van de vier personages te kiezen, elk met een eigen opvatting over geld. In de klas ontdekken de jongeren dat hun eigen ideeën over geld en hoe ze ermee omgaan, laten zien wie ze zijn of willen zijn.


Voor scenefoto's kijk je op: http://foto.tgmax.nl


credits
Regie
Floris van Delft.
Tekst
Wolter Muller & Floris van Delft.
Spel
Sinan Eroglu, Nastaran Razawi Khorasani, Dennis Rudge, Rutger Tummers
Vormgeving
Laura de Jong
Compositie
/ Geluidsontwerp: Wim Conradi
Kostuums
Sara Hakkenberg
Leeftijd
Vanaf 12 jaar (vanaf 1e klas VO)
Speelperiode
okt t/m dec 2013
Discipline
theater
Duur
75 minuten.
Speelvlak
8 x 8 x 4,5
Max. bezoekers
Vrije voorstelling: max. 500 bezoekers I Schoolvst in theater: max. 250 leerlingen.
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend