4+

De man die alles weet 4+

Jetse Batelaan.

Maas theater


Een kleutervoorstelling met encyclopedische pretentie.

Zijn er mensen die alles weten? De man die alles weet, beweert van wel. Maar achter ieder antwoord schuilt alweer een nieuwe vraag.
 
De acteurs René van ‘t Hof en Tjebbe Roelofs gaan samen op zoek naar de allesomvattende kennis. Onderweg blijken ‘vraag’ en ‘antwoord’ het opvallend goed met elkaar te kunnen vinden. Genietend van elkaars boterhammen, banen ze zich een weg door een wereld die voortdurend verandert. Alles weten blijkt moeilijker dan ze beiden dachten. Want, wat als het één ook plots het ander kan worden? Wat doen ze met alles waar nog geen woord voor is? En hoe past zoiets als de ‘mistroostigheid’ in een heldere PowerPoint?

“Lieve kleuter, deze voorstelling is voor jou. Wel even een waarschuwing vooraf. Wij weten niet alles. Ik niet, je vader niet en je juffrouw al helemaal niet. Sorry. En jij straks ook niet .Hoe hard je ook leert, hoeveel spruitjes je ook eet, hoeveel boeken je leest en hoeveel grijze haren je daarvan krijgt, er zullen altijd vragen zijn waar je het antwoord niet op weet.”


Jetse Batelaan
De man die alles weet is het laatste deel van het vierluik jeugdvoorstellingen dat Jetse Batelaan maakt bij Maas theater en dans (voorheen o.a. Max.). Tot nu was zijn uitgangspunt bij het maken van deze voorstellingen: dat waar zijn doelgroep het minste zin in had. Kinderen vanaf 8 confronteerde hij met een vrolijk makende saaiheid in Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt (2005, Gouden Krekel). Aan kinderen vanaf 10 ging hij vertellen hoe het allemaal moest in het Geheven Vingertje (2008, Zilveren Krekel en nominatie VSCD  Mimeprijs). In Toneel (2010) - voor 14 jaar en ouder – dreigde hij met het ergste van het ergste: de kunst zelf. Nu dus het laatste deel voor 4 jaar en ouder. Geen treiterijen dit keer, maar een ode aan de elementaire kracht van de theatrale verbeelding. Jetse is sinds 1 maart 2013 artistiek leider van Theater Artemis.


De pers over De man die alles weet:

“Van ‘t Hof jojoot als volleerd entertainer met zijn jonge publiek. Volwassenen herkennen existentiële vragen. Eigenzinnig.” Annette Embrechts, Volkskrant (****)

“Zonder de overige twee andere artiesten op wat voor wijze dan ook tekort te doen, René van ‘t Hof is in dit spel met pokergezichten, wanhoopsogen, zotte dansjes en een overmoedige jongleeract met een xylofoon en stokjes zó onversneden goed en bovendien zó onmiskenbaar Keaton & Chaplin & Laurel & Hardy in één lijf, dat je niet weet waar je kijken moet, terwijl je ook nog knap druk bent met het ophouden van je plas” Loek Zonneveld, Theaterkrant (*****)


Educatie
Maas ontwikkelt in nauwe samenwerking met de regisseur een actief, educatief programma, dat na afloop met de kleuters in de zaal wordt uitgevoerd.

credits
Regie
Jetse Batelaan.
Spel
René van ‘t Hof, Tjebbe Roelofs e.a.
Vormgeving
Hester Jolink.
Kostuums
Liesbeth Swings
Musici
Keimpe de Jong
Leeftijd
vanaf 4 jaar (BO groep 1 & 2)
Speelperiode
februari t/m april 2014
Discipline
beeldend theater & mime
Speelvlak
8 x 8 x 4,5
Max. bezoekers
max. 300 bezoekers I Schoolvst in theater: max. 250 leerlingen
Bijzonderheden
In samenwerking met: Theater Artemis
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend