8+

Tijl Uilenspiegel 8+

Theater Sonnevanck

Marije Gubbels

Een muzikale familie-voorstelling gebaseerd op de oude legende van Tijl Uilenspiegel, een Middeleeuwse ADHD’er met rood haar. Met een spetterende mix van Folkrockcountrymusic, ontroerende liedjes en komedie.

Over de moed die nodig is om van de gebaande paden af te wijken en over het volgen van je hart. Als hij wordt geboren voorspelt een dronken muzikant dat Tijl Uilenspiegel nooit zal sterven, omdat zijn geest onverwoestbaar is. Overal waar hij komt krijgt hij vrienden die hem bewonderen. En vijanden, omdat lang niet iedereen zit te wachten op de onaangepastheid van Tijl. Zijn moeder en zijn vriendin Schele Nele hebben het nakijken en zijn laatste grap bekoopt hij met eenzame opsluiting in de gevangenis…

Lukt het Tijl om zijn vrijheid te herwinnen? En ziet hij zijn lieve, Schele Nele ooit nog terug?                                                    


De pers over Tijl

"Tijl Uilenspiegel (...) is een ode aan de humor. (...) De Belg Pieter Verelst die Tijl in deze voorstelling neerzette als een roodharige ADHD'er en flierefluiter, speelde met verve. (...) Ilse Warringa overtuigt als moeder, als juf, als de manke schele Nele. En Albert Klein Kranenburg zet zeer geloofwaardige types neer. De muzikanten van Ocobar zijn absolute topklasse. Goed voor mooie liedjes en uitstekende zeer uiteenlopende muziekjes." (TC Tubantia - 7 oktober 2013)

“Bewonderenswaardig hoe regisseuse ode brengt aan de onrust. (…) Het begeleidingstrio Ocobar, onder meer bekend als huisband van het tv-programma Holalnd Sport, staat Theater Sonnevanck frank en vrij bij tijdens de oorstelling, met een lekker mengsel van folk, country, rock, koperwerk en verspers. De drie heren zijn niet te beroerd te figureren in deze dolle carroussel rond de middeleeuwse deugniet (…). Als de vaart er in zit suist deze ode aan de onrust en het eeuwig blijven zoeken makkelijke van Middeleeuwen naar nu.” (De Volkskrant, 10 oktober 2013)

“Met venijnige dialogen en statements doet Gubbels een aanklacht tegen het onderdrukken van eigenheid. (…) Al met al is het voor de jeugdige toeschouwer een grappige voorstelling, met bij het verhaal passende banale grappen. En met voor de ouders een niet mis te verstane moraal. ‘Geef kinderen de ruimte zichzelf te zijn.’” (Leeuwarder Courant, 14 oktober 2013).

"De vlotte scènes wervelen in elkaar over en steunen stevig op de veelzijdige muziek (van gregoriaans tot smartlap en alles daartussenin) van de band Ocobar (bekend uit het televisieprogramma Holland Sport). Het spel (...) is hilarisch, ruig plat en spits getimed. (...) de voorstelling zelf blinkt ook uit: in de stoutmoedige opvatting dat domme gein essentieel is voor het leven."(De Theaterkrant, 23 oktober 2013)

Tijl op TV


  

credits
Regie
Marije Gubbels
Tekst
Marije Gubbels.
Spel
& Zang: Ilse Warringa, Pieter Verelst en Albert Klein Kranenburg.
Vormgeving
Eva Krammer en Elian Smits
Compositie
Ocobar
Musici
Ocobar, Cok van Vuuren, Rob Wijtman, Bart Wijtman
Leeftijd
vanaf 8 jaar (BO groep 5 t/m 7)
Speelperiode
okt en nov 2013
Discipline
muziektheater
Duur
60 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 4
Max. bezoekers
max. 250 bezoekers I Schoolvst in theater: max. 180 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend