8+

PINDA 8+

René Geerlings.

Een hilarische thriller over groepsgedrag en ander ongemak.

Vriendelijk glimlachen, handen schudden, praten over het weer… Als mensen elkaar voor het eerst ontmoeten zijn er talloze onuitgesproken regels waar iedereen zich netjes aan houdt. Want voor je het weet doe je iets fout en is de ander beledigd of gekwetst. Maar wat als je niet mee kunt doen? Of niet mee wil doen? En wat als de ander niet terug praat, wat je ook doet, zegt of laat?

In een krappe ruimte staan vier mensen te wachten op de gasten voor een receptie. Om de tijd te doden bedenken ze een vervelend spelletje. Het loopt uit de hand: twee van de dames veranderen in treiterende pestkoppen, die zich storten op de nieuwkomer in de groep. Alleen maar omdat ze er anders uitziet en zwijgt in plaats van mee te praten. Tot het onvermijdelijke koekje van eigen deeg...

PINDA is een komische en spannende voorstelling over wat er gebeurt als iemand zich niet houdt aan de sociale codes. Een voorstelling waarbij je onweerstaanbaar moet lachen om het groteske en kinderachtige gedrag van de pestkoppen en je op het puntje van je stoel zit door het verrassende plot.


Educatie

Kerndoelen: ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld, mens en samenleving’ en ‘Kunstzinnige oriëntatie’.

Materiaal: mini-documentaire waarin een acteur uit de voorstelling in gesprek gaat met een verdedigingsexpert. “Hoe doe je dat, in verdediging gaan?”

Thema’s: pesten, verdedigen, (on)aangepast gedrag, altruïsme en egoïsme.


De pers over PINDA 

De pers over YVON

“Dorien Folkers en Manon Nieuweboer vertolken op hilarische wijze twee etterende, jennende vrouwen… Hoopvol aan de YVON van Geerlings is ook dat hier het anders-zijn tenslotte triomfeert.” (NRC)


Beeld: Kamerich & Budwilowitz -Eyes2

credits
Regie
René Geerlings.
Tekst
René Geerlings.
Spel
Manon Nieuweboer, Jung Sun den Hollander, Lisa Groothof, Milan Boele van Hensbroek
Vormgeving
Decoradvies: Sanne Danz.
Dramaturgie
Frederieke Vermeulen.
Kostuums
Marieke Kamphuis.
Leeftijd
vanaf 8 jaar (BO groep 5 t/m 8 + VO brugklas en 2e klas HAVO/VWO)
Speelperiode
okt en nov 2014
Discipline
Beeldend theater
Duur
60 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 4 / middenzaal
Max. bezoekers
Vrije voorstelling: max. 350 bezoekers I Schoolvst in theater: max. 200 leerlingen I Schoolvst op school: max 200 leerlingen
Bijzonderheden
Regieadvies 2008: Moniek Merkx. Fotografie: Kamerich & Budwilowitz / EYES 2
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend