9+

De Grieken | King - Nikè - Lake 9+

n.v.t. /Choreografie: Duda Paiva

“Het mooie is dat Duda Paiva's creaties zo levensecht zijn” aldus Volkskrant. De internationaal vermaarde choreograaf (hij is “hot” aldus Parool) blaast met zijn unieke dansvorm drie Griekse mythen nieuw leven in. Magische verhalen over gulzig, dom en verward zijn, met spannende, hilarische ontmoetingen tussen de dansers en de levensechte poppen.

King is het verhaal van een hebzuchtige Griekse koning, die bestraft is door de goden met een eeuwig hongergevoel. Gulzig verslindt hij alles om zich heen, zelfs zijn dochter. Nikè is de godin van de overwinning. Dit gevleugelde, mooie meisje komt naar de aarde om de mensen triomfen te brengen. Om haar op de aarde te houden, breken ze haar vleugels. In Cycloop wordt de grote domme reus bedrogen door Odysseus en zijn vriend. Humoristisch en wreed grijpen de dansers de macht en laten de blinde Cycloop gehavend achter. De dansers wekken de poppen tot leven en spreken daarmee het publiek direct aan.

Nikè is een coproductie van Maas theater en dans en DUDAPAIVA COMPANY


Educatie:

Workshop Mythe schrijven

Welke ingrediënten heeft een verhaal nodig om het een mythe te laten zijn? We kiezen een god, godin of een mythische figuur, we geven hem een menselijke eigenschap en vergroten die uit. We voegen wat elementen uit de natuur toe en schrijven hiermee een kort verhaal. Al fantaserend ontwikkelen we nieuwe, persoonlijke mythen die we aan elkaar presenteren. In overleg kan het accent van de workshop op het schrijven of op het spelen liggen.


De pers:
"Uitermate geslaagde ontmoeting van Duda Paiva en Maas, die alles in zich heeft om een internationaal succes te worden." (Theaterkrant **** )

"Dansdrieluik dat je laat lachen, ontroert en soms zelfs angst aanjaagt. Maas flikt het keer op keer om het publiek te verrassen en mee te nemen in nieuwe werelden!" (LiveLikeTom)

“Het mooie is dat Duda Paiva's creaties zo levensecht zijn” (Volkskrant over King)

“De mooiste en ontroerendste scène is het duet tussen de godin Nikè en een man.” (Theaterkrant over Nikè)

“Tien jaar leidt Paiva nu zijn eigen gezelschap en hij is hot. Zijn poppen zijn prachtig, zijn creatieve team is internationaal en zijn voorstellingen zijn steeds sneller uitverkocht.” (Parool over 10 jaar Duda Paiva)

“De lichtvoetige dans, de uitvergrote mimiek en de spaarzame dialoog: samen worden het surrealistische beelden met poëtische trekjes. Ongrijpbaar, grappig en pijnlijk: de poppen schuwen humor niet.” (Volkskrant over 10 jaar Duda Paiva)


credits
Regie
n.v.t. /Choreografie: Duda Paiva
Compositie
Wilco Alkema | AudioSmid (Cycloop)
Dramaturgie
Arthur Rosenfeld
Objecten & poppen
Duda Paiva Atelier door Jim Barnard en Duda Paiva
Kostuums
Atty Kingma, Marjo van der Pols, Dorine van IJsseldijk
Concept & idee
Duda Paiva
Dans
Ilija Surla, Ana Teixidó, Tim Velraeds / Dans incidenteel: Andreas La Monica, Ederson Rodrigues Xavier
Choreografie
Duda Paiva
Lichtontwerp
Pink Steenvoorden | Einstein Design
Leeftijd
Leeftijd: vanaf 9 jaar (BO groep 7 t/m VO 4e klas)
Speelperiode
okt t/m dec 2014
Discipline
dans (met poppen)
Duur
65 min (incl. changement)
Speelvlak
9 x 9 x 4,5 / kleine & middenzaal (i.o. ook in grote zaal en alt. locaties)
Max. bezoekers
Vrije voorstelling: max. 300 bezoekers I Schoolvst in theater. max. 250 leerlingen I Schoolvst op school: max. 200 leerlingen (let op: per deel!)
Bijzonderheden
Nikè is een coproductie van Maas en DudaPaiva Company.
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend