4+

Biggels en Tuiten 4+

Tamara Schoppert

Een vrolijke ontmoeting met tranen.

“Bewaar je beste tranen voor het juiste moment, kind”, zei de oude man. Ik ken hem niet maar ik zie hem vaak zitten op het bankje aan de vijver. Maar ik huil nooit. Ik ga toch zeker niet huilen. Niet als ik pijn heb, niet wanneer ik verdrietig ben. Huilen helpt niet, je krijgt er maar dikke ogen van. Dat heb ik van mijn moeder geleerd. Dus.

Biggels en Tuiten is een vrolijke en troostende voorstelling over tranen. Over hoe mooi huilen soms is. Hoe onhandig om op het verkeerde moment te huilen. En of tranen op kunnen raken. Over dat tuiten op een treurige regenbui lijkt en biggelen altijd een beetje kietelt. Er zou een tranenbibliotheek moeten bestaan, dan kun je ze allemaal een keertje uitproberen!

Tamara Schoppert is verbonden aan Tryater als speler en regisseur. Zij regisseerde o.a. de voorstellingen: Discopigs, Fabelkracht en het feest van Karel Ketelaar. Tryater speelt klassiek en eigentijds repertoire voor kinderen, jongeren en volwassenen, van spektakelstukken tot theatersolo ‘s.


De pers over Biggels en Tuiten

Uit de Theaterkrant, 21 februari 2015: www.theaterkrant.nl/recensie/biggels-en-tuiten-4 

  • "In de vrijwel woordloze voorstelling 'Biggels en Tuiten' laat actrice Ali Zijlstra met zichtbaar plezier zien wat er allemaal mogelijk is op tranengebied."
  • "Het intermezzo met twee kopjes, een vaasje en twee citruspersen, die een Spaans liefdesavontuur verbeelden, is een vondst en erg grappig - zeker ook voor volwassenen."
  • "Ron van Lente brengt de door Elout Hol ontworpen pop herkenbaar en met gevoel voor nuance tot leven."
  • “De nachtelijke scène (…) is van een grote visuele schoonheid.” 

Uit de Leeuwarden Courant, 23 februari 2015:

  • "Een mooi effect van 'Biggels en Tuiten' (...) was het verrassende feit dat huilen, tranen, zakdoeken, weeklagen, snikken en brullen bij vierplussers tot gegrinnik leiden."
  • "Dit kleine verhaal, dat kracht ontleent aan de lieve soundtrack die componist Peter Sijbenga erbij schreef, ontroert op het eind.

Educatie

  • Kerndoel nr. 54: Huilen, verdrietig zijn, oud en jong ontmoeten elkaar en leren van elkaar.
  • Kerndoel nr. 55: Reflecteren op de voorstelling door middel van spelelementen waarin de fantasiewoorden biggels, tuiten en tranenbibliotheek centraal staan.
  • Kerndoel nr. 56: Kinderen maken kennis met theater met poppen.

De pers over Tamara Schoppert

(…) “Het zou te gemakkelijk zijn, een eenduidige ode aan de fantasie. Ik hoop dat kinderen zich gaan afvragen: Waar ben ík goed in? Dat vind ik veel
interessanter dan prediken dat je veel verbeelding moet hebben.” (Leeuwarder Courant)

(…) “Discopigs is een sterk productie, waarin spel en werkelijkheid elkaar hardhandig te pakken nemen.” (Leeuwarder Courant)

Beeld: Jelle F. Post

credits
Regie
Tamara Schoppert
Tekst
Jan Veldman
Spel
Ron van Lente en Ali Zijlstra
Vormgeving
Maria (Noëlle) Dourron
Compositie
Peter Sijbenga
Objecten & poppen
Elout Hol
Leeftijd
vanaf 4 jaar (BO 1 t/m 4)
Speelperiode
maart t/m juni 2015
Discipline
beeldend theater met poppen
Duur
60 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 4 / kleine zaal
Max. bezoekers
Vrije voorstelling: max. 200 bezoekers I Schoolvst in theater: max. 175 leerlingen I Schoolvst op school: max. 75 leerlingen
Bijzonderheden
Beeld: Jelle F. Post / grafisch ontwerp
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend