15+

Macbeth 15+

De Toneelmakerij

Liesbeth Coltof

Een dansvoorstelling om de macht.

Regisseur Liesbeth Coltof gaat de samenwerking aan met Emio Greco en Pieter C. Scholten van ICKamsterdam. Zij zijn geïnspireerd door de opmars van jonge mannen die overal ter wereld de macht grijpen. Zonder schaamte en zonder mededogen, overtuigd van het eigen gelijk. In ‘Macbeth’ wordt gedanst wanneer de demonen opstaan. Zij breken door alle pantsers heen en zijn wat alleen Macbeth kan zien. Schuld? Geweten? Spijt? Een voorstelling waarin het lichaam protesteert, zodra de menselijkheid verdwijnt. Macbeth is, na het veel geprezen ’De Storm’, het tweede deel van de Shakespeareserie van De Toneelmakerij.

Hij is jong, deze Macbeth. En hunkert naar leven. Net terug van de oorlog, weet hij wat het is om te doden. Hij heeft de macht van het bloed leren kennen en in zijn hoofd spookt het. Stemmen fluisteren dat hij niet terug kan naar de jongen van vroeger. Die is er niet meer.

Hij gaat nemen wat hem toekomt. Niet denken, niet twijfelen. Dood aan de bestaande wereldorde. Het is zijn tijd en het gelijk staat aan zijn kant. Op weg naar absolute macht zijn er geen wetten meer. Fuck the world. Macbeth moordt.

Met elke dode worden de stemmen in zijn hoofd luider. De vermoorde kinderen dansen om hem heen. De afgeslachte vrienden overvallen hem. Het kwaad dat hij in zichzelf heeft toegelaten keert zich tegen hem.


Educatie

Gratis lesbrief of workshop op aanvraag.

Tijdens de workshop maken leerlingen een eigen choreografie met tekst en beweging, geïnspireerd op het thema woede.

Beeld: Sarah Jonker

credits
Regie
Liesbeth Coltof
Tekst
William Shakespeare
Spel
Majd Mardo, Roel Adam, Daniel van Klaveren e.a.
Dans
Dereck Cayla, Quentin Dehaye, Kelly Hirina, Edward Lloyd, Arnaud Macquet, Helena Volkov
Choreografie
Emio Greco en Pieter C. Scholten (ICKamsterdam)
Leeftijd
vanaf 15 jaar / volwassen (VO klas 4 t/m 6)
Speelperiode
okt t/m nov 2015
Discipline
danstheater
Duur
90 minuten
Speelvlak
10 x 10 x 6 Zaal: middenzaal & grote zaal
Max. bezoekers
Vrije vst: geen max. aantal bezoekers I Schoolvst in theater: max. 350 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend