5+

Maarten de meeuw 5+

Daniel van Klaveren

Voor hoogvliegers en andere vreemde vogels.

 

Op een rots in het midden van de zee woont een kolonie meeuwen. Ze wonen daar al zó lang dat ze het vliegen zijn verleerd. Af en toe strekken ze de benen, vangen een visje en rusten weer uit. Meer hebben ze niet nodig. Maar dan wordt Maarten geboren. En Maarten is net even anders dan de rest. Voor hem is visjes vangen en benen strekken niet genoeg. Maarten wil vliegen. Zo hoog en snel als maar kan. De andere meeuwen begrijpen hem niet. Waarom doet hij niet gewoon, zoals het hoort? Wat moet hij daar toch, hoog in de lucht? De meeuwen sturen Maarten weg. Maar voor het zover komt, krijgt hij hulp uit onverwachte hoek en voert hij de kolonie naar werelden waarvan niemand meer wist dat ze bestonden. Maarten de meeuw is een voorstelling over de durf om je nek uit te steken, je vleugels uit te slaan en te vliegen. Zelfs als niemand in je gelooft.

 


Pers over Maarten de Meeuw

Over Maarten de Meeuw: 

  • Theaterkrant 4****  "Al met al maken de tekst, het af en toe geestige spel en het aantrekkelijk vormgegeven houten meeuwenhuis-decor Maarten de meeuw tot een ontroerende surrealistische sprookjesmetafoor".  www.theaterkrant.nl/recensie/maarten-meeuw-5/ 
  • Het Parool4 **** "'De regie van Van Klaveren kent steeds een fijne balans tussen poëzie en humor."

Educatie

Voorafgaand aan het voorstellingsbezoek ontvangt elke klas een pakket waarmee de leerlingen hun eigen vogelvlieger maken. Gedurende drie lessen besteedt de docent aandacht aan het bouwen van de vliegers en het behandelen van belangrijke thema’s uit Maarten de meeuw. De klas kijkt naar hoe mensen vroeger, toen er nog geen vliegtuigen waren, probeerden te vliegen: Leonardo Da Vinci en vogelmensen uit verschillende culturen. Wat heb je nodig om op te stijgen en wat zeg je tegen jezelf als je moed nodig hebt?

Daarnaast bieden we op aanvraag een workshop PLUS aan, bij u in het theater of op school. Deze bestaat uit hetzelfde programma, maar wordt uitgebreid met een korte spelworkshop, toegespitst op kinderen vanaf 5 jaar en gegeven door een professionele theaterdocent. Via geleide fantasie en kleine bewegingsopdrachten zullen de kinderen hun fantasie de vrije loop laten. Ze spelen vogels, verbeelden het vliegen en leren de wereld van Maarten van binnenuit kennen.

Beelden: © Sarah Jonker 

 

credits
Regie
Daniel van Klaveren
Tekst
Daniel van Klaveren
Spel
Roel Adam, Marlyn Coetsier & Sander Plukaard
Objecten & poppen
Tg. Winterberg
Kostuums
Esmee Thomassen
Lichtontwerp
Wilfred Loopstra
Geluidsontwerp
Jorg Schellekens i.s.m. George Dhauw
Leeftijd
vanaf 5 jaar (BO groep 3 t/m 4)
Speelperiode
mrt t/m apr 2016
Discipline
beeldend theater met poppen
Duur
60 minuten
Speelvlak
7 x 7 x 5 Zaal: kleine zaal & middenzaal
Max. bezoekers
Vrije voorstelling: max. 300 bezoekers I Schoolvst in theater: max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend