8+

Kwijt 8+

Loek Beckers

Een ode aan opa’s.

Sjef is acht, maar nogal klein voor z’n leeftijd. Meer dan wat dan ook wil hij slimmer, ouder en groter zijn. Liefst morgen al. Hij stelt honderd vragen op een dag, in de hoop dit tergend trage proces te versnellen. Aan zijn opa kan hij alles vragen. Opa weet alle antwoorden want die is heel grijs en heel wijs. Sjef brandt los. Zo beginnen ze aan een fantasievolle tocht door levenslessen, vaardigheden en de geschiedenis van opa.

Maar hoe meer Sjef door zijn vragen weet, hoe meer zijn opa de dingen vergeet. Hoe meer Sjef leert, hoe meer opa verleert. Wat moet Sjef met opa als opa te klein voor hem is geworden? Dan, als zijn opa zichzelf kwijt lijkt te raken brengt hen dat dichter bij elkaar dan Sjef ooit voor mogelijk hield.

‘Kwijt’ is een verwarrend grappige voorstelling over vergankelijkheid en onvoorwaardelijke liefde tussen grootvader en kleinzoon, over weten en vergeten.


De pers over Kwijt!
"Tederheid is het gevoel dat beklijft na afloop van Kwijt (8+) " Theaterkrant

De pers over ‘Oorlogshelden’:

“Met bewonderenswaardig weinig middelen wordt effectief gewisseld tussen personages en locaties Bombardementen worden verbeeld door een trillend plankje en een flikkerende gloeilamp, soms zijn personages niet meer dan een petje of jurkje. De kracht van de suggestie.” (Eindhovens Dagblad, 22 sep 2014)

De pers over ‘Later als ik dood ben’: “Hetpaarddatvliegt schakelt schijnbaar moeiteloos tussen ernst en luchtig, fantasie en werkelijkheid.” (Eindhovens Dagblad 24 jan 2005)


Educatie

Bij de voorstelling wordt een film gemaakt die door de leerkracht in de klas getoond kan worden. Doel van de educatie is dat het kind meegaat in de wereld van de dementerende.

Kerndoelen:
54: beeld en taal/ communicatie
55: reflecteren op werk van anderen

Beeld: Patrick Hesdahl

credits
Regie
Loek Beckers
Tekst
Annemiek Nienhuis, Reem Wittenbols
Spel
een oude en een jongere acteur
Dramaturgie
Anke Boerstra
Leeftijd
vanaf 8 jaar (BO groep 5 t/m 8)
Speelperiode
jan t/m feb 2016
Discipline
theater
Duur
60 minuten
Speelvlak
10 x 8 x 4 Zaal: kleine zaal
Max. bezoekers
Vrije vst: max. 300 bezoekers I Schoolvst in theater: max. 300 leerlingen I Schoolvst op school: max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend