6+

Lelijk 1dje 6+

Theater Sonnevanck

Annechien Koerselman

Eindelijk begint ook het laatste ei van moeder eend barstjes te vertonen. Maar in plaats van een klein geel, kruipt er een verkreukeld grijs kuiken tevoorschijn. “Wow!”, schalt het luidkeels over de waterplas, “Wat is het hier mooi en gezellig en wat zijn jullie met veel! Ik ben toch hopelijk niet te laat?!” Beschaamd slaat mama eend een vleugel voor de snavel van haar nieuwbakken jong. “Doe gewoon, Antje!”. 

Hoe gedraag je je als eend en wat is eigenlijk gewoon? Over anders zijn en je anders voelen. Een voorstelling vol doldwaze kapriolen, pijnlijke misverstanden, swingende popmuziek en ontroerende zwanenzang. Lelijk 1dje is een komische muziektheaterproductie over een struikelende wildebras, die op zoek moet naar de ander in zichzelf en uiteindelijk bij toeval op haar gelijken stuit. 

‘Lelijk 1dje’ is een vrije bewerking van Andersen’s sprookje Het lelijke jonge eendje. Annechien Koerselman maakte eerder voor Sonnevanck de voorstelling ‘Goud’: een muzikaal sprookje voor kleuters waarin één van de meeste actuele thema’s wordt onderzocht: hebzucht.


De pers over ‘Lelijk 1dje’:

  • ★★★★ 'Sonnevanck trekt klassiek sprookje naar zich toe', Theaterkrant (21-2-2016)
  • Je krijgt energie door naar Lelijk 1dje te kijken! Ik geef de hele voorstelling een 8.'Cultuurbarbaartjes (29-2-2016)
  • 'De combinatie van spel, zang, muziek en tekst in Lelijk 1dje (...) leidde tot een vijf kwartier durend sterk en creatief optreden dat tenminste ergens over ging.' blog Rein Swart (29-2-2016)

Educatie

Kerndoelen: 1, 3, 9: verrijking woordenschat. 34, 37: stimulans empatisch vermogen. 54, 55, 56: literaire tekst, muziek, beeld, taal en spel. Door middel van een bij de voorstelling horend project participeren kinderen actief in de voorstelling.

Beeld: Femke Teussink

credits
Regie
Annechien Koerselman
Tekst
Marijke Schermer
Spel
Marije Idema, Saartje van Camp en Freek den Hartogh
Vormgeving
Annechien Koerselman en Nico Kraeima
Compositie
Thijs Borsten
Kostuums
Dymph Boss
Animatie
Daan Hazendonk en Annechien Koerselman
Concept & idee
Annechien Koerselman
Musici
Thijs Borsten
Lichtontwerp
Nico Kraeima
Leeftijd
vanaf 6 jaar (BO groep 3 t/m 5)
Speelperiode
feb t/m mrt 2016
Discipline
muziektheater
Duur
60 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 4 Zaal: kleine zaal
Max. bezoekers
Vrije vst: max. 250 bezoekers I Schoolvst in theater: max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend