13+

Dit is geen dagboek 13+

BEER muziektheater

Aike Dirkzwager

Een muzikale rollercoaster

Dit is geen dagboek is een muziektheatervoorstelling naar het populaire jeugdboek van Erna Sassen; een ontroerend verhaal waarin de 16-jarige Boudewijn zich uit een depressie worstelt.

Als Boudewijn vier jaar na de zelfmoord van zijn moeder alleen nog maar dagenlang in bed ligt, geeft zijn vader hem ten einde raad een stapel cd’s en een leeg schrift: “Als je niet elke dag iets in het schrift schrijft en naar minimaal één CD luistert, laat ik je opnemen in een psychiatrische inrichting.”

Met tegenzin kladdert Boudewijn ‘Dit is geen dagboek’ voor in het schrift en zet zich aan zijn taak. Hij is op een aandoenlijke wijze grof, direct en meedogenloos fel, want hij is verdrietig, kwaad en in de steek gelaten. Hij maakt ruzie met zijn vader, vindt troost bij zijn 6-jarige zusje Pluis, worstelt zich door school, en wordt verliefd op Pauline. Uiteindelijk lukt het hem zijn werkelijke gevoelens voor zijn moeder te erkennen en opnieuw contact te maken met de wereld en Pauline.

De hele tekst is op muziek van o.a. Beethoven, Bruckner, Adams en Glass gezet, waardoor de emotionele rollercoaster waar Boudewijn in zit direct voelbaar is.

in de pers 

De pers over Dit is geen dagboek

  • "Dit is geen dagboek’ is een aangrijpende, herkenbare, muzikale en zelfs geregeld grappige voorstelling." 4 sterren, De Volkskrant
  • "De voorstelling houdt de jonge toeschouwers moeiteloos ruim een uur lang in haar ban." 4 sterren, De Theaterkrant
  • "Het is intressant mee te maken hoedit stuk publieke emoties oproept." Friesch Dagblad 

educatie 

In de vorm van een digitale lesbrief krijgen docenten handvatten om met leerlingen problematiek als depressiviteit, omgaan met verlies en zelfmoord bespreekbaar te maken. Ook is er aandacht voor verliefdheid en wat muziek met je gevoelens en gemoed kan doen.

Daarbij is het mogelijk om met de schrijver: Erna Sassen een nagesprek te hebben of met de cabaretier Leon van der Santen.

credits
Regie
Aike Dirkzwager
Tekst
Erna Sassen
Spel
René Groothof en Yari van der Linden
Vormgeving
Rogier Willems
Compositie
Beethoven, Ives, Bruckner, JacobTV, John Adams, Philip Glass
Animatie
Eva van Alphen
Leeftijd
13+
Speelperiode
feb t/m apr 2018
Discipline
muziektheater
Duur
70 minuten
Speelvlak
8 x 6 x 4
Max. bezoekers
max. 400 bezoekers / max. 250 leerlingen *speelt ook op school
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend