10+

Gandhi 10+

Kun je gehoord worden zonder te schreeuwen?

Theater Gnaffel

Silvia Andringa

De dertienjarige Charlie sluit zich op in haar kamer. Ze heeft genoeg van het geschreeuw en gescheld van haar ouders die op het punt van scheiden staan. Ze zijn zo druk met ruziemaken dat ze Charlie niet meer horen. Hun gezichten staan wel in luisterstand maar hun oren staan uit. Hoe kan ze de ruzies in vredesnaam stoppen?

Dan verschijnt haar grote idool Gandhi; dé Indiase held in geweldloos verzet. Samen smeden ze een plan. Charlie start een hongerstaking Pas als haar ouders beloven bij elkaar te blijven en écht naar haar te luisteren, zal ze opgeven.

Charlie besluit haar actie te delen met de wereld. Wow… zoveel ‘likes’ heeft ze nog nooit gehad, haar post gaat compleet viraal. Binnen de kortste keren staan er cameraploegen voor haar huis die het nieuws over Charlie razendsnel verspreiden. Het loopt compleet uit de hand. Dit was niet de bedoeling. Bereikt ze nu wel wat ze wil?

De voorstelling Gandhi gaat over de dunne grens tussen staan voor je overtuiging en staan op je strepen. Tussen fanatiek zijn en je ideaal nastreven. Want wat moet je doen om écht gehoord te worden? Of is het soms beter iets toe te geven wanneer je iets voor elkaar wilt krijgen…?

Speciaal

  • Elout Hol en Silvia Andringa werkten eerder samen bij De Koning en de Rest en Het Wilde Westen van Calamity Jane, die zeer goede recensies ontvingen.
  • Het Wilde Westen van Calamity Jane, in de regie van Silvia Andringa, in de Leeuwarder Courant, Cilla Geurtsen: “Hol weet als geen ander hoe hij poppen echt tot leven kan brengen.”
  • Herman van de Wijdeven won voor zijn boek Zoals het gebeurd is twee Vlaamse prijzen: de Boekenwelp in 2014 en de Lavki-prijs voor het jeugdboek in 2016.

Educatie

Er komt een lesbrief over het belang van Mahatma Gandhi voor de wereldgeschiedenis. In India was hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Gandhi was voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie.
Kerndoelen: 54, 55, 56.

credits
Tekst
Herman van de Wijdeven
Regie
Silvia Andringa
Spel
Aniek Stokkers, Elout Hol en David Schwarz
Muziek
David Schwarz
Vormgeving
Udo Thijssen
Kostuums
Dorien de Jonge
Stem vader en moeder
Rob Vriens en Silvia Andringa
Lichtontwerp
Berry Claassen
Techniek
Valentijn van der Mieden
Leeftijd
10+
Speelperiode
okt 2019 t/m jan 2020
Discipline
beeldend theater met poppen
Duur
60 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 4
Max. bezoekers
max. 250 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend