8+

De wereld & Ko

Belle van Heerikhuizen

Belle van Heerikhuizen

Een heel leven verzinnen

Met Tijn Docter als vader en Minne Koole als zijn zoon

De Grote Ko-show staat op het punt te beginnen. De camera draait en er klinkt een daverend applaus wanneer Ko de studio (zijn slaapkamer) binnen loopt.

Een wervelend rollenspel tussen vader en zoon vol grapjes, typetjes en vragen volgt. Ko wil nu eindelijk wel eens weten wat er met mama is gebeurd. Papa durft het niet te vertellen en Ko fantaseert zijn eigen werkelijkheid bij elkaar.

In De wereld & Ko spelen papa en Ko wat er met mama is gebeurd of gebeurd zou kunnen zijn. Een verhaal over liefde, en het kwaad, dapperheid en domme pech. Een pleidooi voor spelen, liegen en verzinnen.

Volkskrant ★★★★

"De getalenteerde regisseur Belle van Heerikhuizen raakt de kern van een pedagogisch dilemma."

"Minne Koole speelt weergaloos de jongen Ko, die erachter wil komen wat er met zijn moeder is gebeurd. (…) In Tijn Docter als weerspannige vader heeft hij een fijne tegenspeler. (…) Drummer en gitarist Mats Voshol voorziet de dialoog van spitsvondige hoorspelgeluiden."

"Kinderboekenschrijver Gideon Samson schreef een levendige tekst."

Kidsweek 4,5 ster
"Fantasie als harnas tegen verdriet"

"Het rollenspel dat vader en zoon spelen, is heel grappig. Met kartonnen dozen en knutsels van huis-tuin-en-keuken-spullen, maken ze elke fantasie werkelijkheid. Het is verbazingwekkend wat die twee elke keer weer voor elkaar krijgen."

Theaterkrant

"Minne Koole legt een prachtige, soms weerbarstige jeugdigheid in zijn rol als Ko. Met een spannende combinatie van plezier en verbetenheid bijt hij zich vast in de rollen die hij speelt – en verliest daarbij geen moment het publiek uit het oog. Regisseur Belle van Heerikhuizen koos voor een energieke, open speelstijl die de kracht van de fantasie (en hoe weinig middelen daarvoor nodig zijn) steeds accentueert. Tijn Docter legt gaandeweg een ontroerend onvermogen in zijn rol als vader."

Speciaal

  • Gideon Samson, veelvuldig Zilveren Griffel winnaar schrijft de theatertekst. In 2010 werd hij, als 25-jarige, de jongste winnaar ooit van de Zilveren Griffel. Hij is genomineerd voor de Astrid Lindgren award 2018. Voor deze tekst kreeg hij van het Fonds Podiumkunsten, de Werkbijdrage Theatertekst 2018.
  • Belle van Heerikhuizen, winnaar van de Ton Lutz Award en de Stip Jeugdtheaterpitch regisseert.
  • De gerenommeerde acteur Tijn Docter en aanstormend talent Minne Koole spelen vader en zoon.
  • De Volkskrant heeft Minne Koole uitgeroepen tot acteertalent van 2019! "Minne Koole kan iets dat niet zo veel acteurs kunnen: zijn binnenwereld tonen met één blik". Lees het artikel. 

Educatie

Er verschijnt een gelijknamig boek, De wereld & Ko, geschreven door Gideon Samson, naar aanleiding van de voorstelling. Daarnaast wordt er een lesbrief ontwikkeld door Rosa Schogt.
Kerndoelen: 54, 55, 56
credits
Regie
Belle van Heerikhuizen
Tekst
Gideon Samson
Spel
Tijn Docter en Minne Koole
Compositie
Mats Voshol
Dramaturgie
Celine Buren
Kostuums
Hanne Pierrot
Lichtontwerp
Petra Eikelenboom
Leeftijd
8+
Speelperiode
feb t/m mei 2019
Discipline
tekst toneel
Duur
75 minuten
Speelvlak
8 x 7 x 4
Max. bezoekers
max. 250 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend