8+

Martin Luther King

Urban Myth i.s.m. Theater De Krakeling & STIP theaterproducties

Jörgen Tjon A Fong

Winnaar Gouden Krekel 2019

Hoe ver ga jij voor je dromen?
 
Martin Luther King is een muzikale familievoorstelling gemaakt door De Krakeling, Urban Myth en STIP theaterproducties. In deze bijzondere voorstelling volgen we het verhaal van de jonge Martin Luther King. Een jonge man die een wereld van ongelijkheid ontdekt en een nieuwe wereld vormt met de speech waarvan iedereen in ieder geval de eerste zin kent. 
 
We gaan terug naar 1937, de tijd dat de jonge Martin Luther King onbezorgd met z’n vriendjes uit de buurt speelde en kleur voor hem nog geen issue was. Totdat hij naar school gaat. Martin mag niet naar de school waar zijn vriendjes heen gaan, want hij is niet wit. Hij moet naar een school voor alleen zwarte kinderen. Zijn vader probeert hem uit te leggen dat zwarte mensen niet alles mogen.
 
Een gevoel van onrechtvaardigheid komt bovendrijven en een vuurtje wordt aangewakkerd dat niet meer te stillen is. Dat de verschillen verdwijnen. Dat op één dag iedereen in harmonie met elkaar kan samenleven. Hoe ver is Martin bereid te gaan?
 

Speciaal

de Volkskrant - ★★★★
'Maar wat deze productie echt bijzonder maakt, is dat regisseur Jörgen Tjon A Fong (Urban Myth) ook een confronterend staaltje terloopse rassenscheiding toont.'

de Theaterkrant
'Tjon a Fong maakt de impact van de rassensegregatie op slimme wijze invoelbaar.'

" De muziek, verzorgt door acteur/muzikant Gianni Noten, Timothy Bennet en Djuwney zit sterk in het verhaal verweven, en verbindt de personages in hun strijd – het is bovendien mooi dat de scheidslijn tussen speler en muzikant diffuus is. " 

Scenes - ★★★★
`Het is een meesterlijke zet om tegen het eind het publiek op de speelvloer te nodigen om deel te nemen aan de mars voor gelijke rechten.`

  • Martin Luther King kreeg o.a. aandacht van De Volkskrant: Bekijk het artikel hier: Klik hier
  • Martin Luther King was te zien op het Jeugdjournaal: Klik hier

Educatie

Er wordt een lesbrief ontwikkeld over Martin Luther King en de Amerikaanse geschiedenis. Daarnaast worden de bezoekers actief betrokken bij de voorstelling.
Kerndoelen: 54, 55, 56
 

credits
Regie
Jörgen Tjon A Fong
Tekst
Jörgen Tjon A Fong
Spel
José Montoya, Imanuelle Grives, Rosa da Silva, Viktor Griffioen
Compositie
Gianni Noten, Timothy Bennet, Djuwney
Dramaturgie
Corien Baart
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend