8+

Kanonnenvoer

Een muzikaal slagwerkspektakel met gardes, potten en pannen

Het Laagland

Lennart Monaster

Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus gaan alle voorstellingen tot 1 juni niet door. Kijk voor de voorstelling waarvoor u kaarten heeft gekocht op de website van het betreffende theater voor de actuele stand van zaken. 

Een spannend, grappig en fantasierijk verhaal over hoe het hart van een stoere veldkok ontdooit door een onverwachte vriendschap. Zó ontroerend, dat zelfs vissen zouden gaan huilen. 

Kok Tortot heeft in tijden van oorlog maar één doel: overleven. Als hij denkt dat zijn leger morgen gaat verliezen, loopt hij vandaag alvast over. Deze meesterchef, met een hart zo koud als een vis, zorgt vooral voor zichzelf. 

Totdat hij Halve George ontmoet, een gewonde soldatenjongen die in de vuurlinie bijna tot kanonnenvoer was vermorzeld. Tortot neemt deze vrolijke, jonge spraakwaterval ongewild op sleeptouw. Samen bluffen zij zich een fantasievolle weg door barre tijden. Uiteindelijk bekokstooft Tortot een krankzinnig meesterplan om die dwaze oorlog te stoppen en zo het leven van Halve George te redden.

Kanonnenvoer is smakelijk ‘theatervoer’ voor de hele familie van 8 tot 108 jaar. Een bord vol vriendschap, een scheut dwaze ruziemakers en een flinke toef avontuur. Inclusief muzikaal vuur- en slagwerk als kers op de taart. Gebaseerd op Benny Lindelaufs bekroonde jeugdboek ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’. 

NRC Handelsblad | ****
OORLOGSGEWELD OP KNAPPE WIJZE INVOELBAAR
“Met een ritmisch opzwepend geluidsdecor van kletterende en rammelende potten en pannen, maakt de spelersploeg, in regie van Lennart Monaster, het koortsachtige, doordenderende oorlogsgeweld op knappe wijze invoelbaar. Oorlog is geen tijd om even op adem te komen, je dient je te schikken naar de grillen van je bevelhebber of de vijand. Maar een ontluikende vriendschap laat zich niet temmen, en verdriet uit het verleden evenmin.”

Theaterkrant | * Keuze van de criticus *
OORLOG ALS GRUWELIJK EN PRACHTIG AVONTUUR
“Het is gruwelijk, het is prachtig. Juist omdat Kanonnenvoer net als Tortot lange tijd wars van emotie is, maar vooral spannend, grappig en avontuurlijk, zeker voor de kinderen in de zaal. (…) Knap is hoe de voorstelling zo de kern van het boek weet te behouden en in het theater niet alleen toont hoe Tortot zijn vissenhart verloor, maar ook hoe hij dat kreeg door de verwoestende impact van oorlog, op jong en oud.”
“Het samenspel tussen Nollen (halve George) en Overdiep (Tortot) is net als in Bezoek voor beer wederom een genot om naar te kijken.”

Speciaal

  • De voorstelling is gebaseerd op het bekroonde jeugdboek ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’ van Benny Lindelauf, die ook het script schreef van de theaterversie.
  • De Standaard over het boek. “Lindelauf schrijft zo mooi dat het haast pijn doet.”
  • Acteurs maken op unieke wijze muziek met keukengerei. Potten en pannen worden drumstellen, bespeeld met pollepel-drumsticks.
  • Een nieuw oorlogsverhaal, exact 75 jaar na de bevrijding van Nederland.

Educatie

Zowel voor als na het voorstellingsbezoek ontvangen scholen een Klokhuis-achtig lmpje met diverse opdrachten en thema’s uit de voorstelling. Deze worden geproduceerd in nauwe samenwerking met de regisseur en de acteurs. Kerndoelen: 34, 37, 52.

credits
Regie
Lennart Monaster
Tekst
Benny Lindelauf
Spel en muziek
Folmer Overdiep, Gijs Nollen, Jessie Wilms, Bart Sietsema & Dion Vincken
Regieassistente
Silke van Kamp
Compositie
Wouter Gulikers
Vormgeving
Douwe Hibma
Kostuums
Liesje Knobel
Lichtontwerp
Wilfred Loopstra
Geluidstechniek
Koen Keevel & Oscar Bouwmans
Techniek
Roger Foxius/Klim Nelissen (afw.)
Leeftijd
8+
Max. bezoekers
450 bezoekers / max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend

Anderen bekeken ook