8+

De Gebroeders Leeuwenhart

Naar de bekende roman van Astrid Lindgren

HNTjong

Casper Vandeputte

Wereldklassieker over twee dappere broers
Astrid Lindgren schreef deze indrukwekkende jeugdroman in 1973. Ze wilde kinderen troosten met dit verhaal. En dat is gelukt. Bijna 50 jaar later is het voor veel mensen nog steeds het mooiste kinderboek dat ze ooit lazen. Je ziet dit avontuurlijke verhaal over dood, liefde en moed nu opnieuw in het theater.
 
Verraad, verlies en broederschap
De sterke Jonathan zorgt voor zijn zieke broer Kruimel, die niet lang meer leven zal. Om de pijn te vergeten dromen ze samen over een fantasiewereld waarin ze avonturen beleven, kampvuren maken en rijden op hun eigen paard. In die wereld zijn ze geen gewone jongens, maar De Gebroeders Leeuwenhart. De broers vechten mee in de geheime strijd tegen de tiran Tengil en zijn bloeddorstige draak. Een gevaarlijk avontuur waarin lafaards geen plek hebben, vol opoffering, verraad en verlies.
 
Beleef het spannende avontuur opnieuw in het theater
Regisseur Casper Vandeputte maakt energieke en humorvolle voorstellingen over grote onderwerpen. In 2018 won hij de Zilveren Krekel en de Wijkjuryprijs van Den Haag voor de jongerenvoorstelling Bloedlink. Teun Luijkx (o.a. Adam in A’dam en E.V.A. en in Het duel van HNT) en Rick Paul van Mulligenen (was genomineerd voor de beste mannelijk bijrol in Othello van Het Nationale Theater en was kandidaat Wie is de Mol? ‘19) spelen de broers Jonathan en Kruimel die elkaar blijven steunen wat er ook gebeurt.
 

"Het is heel moeilijk jezelf niet te verliezen in de fantasiewereld van De gebroeders Leeuwenhart." 
★★★★ De Volkskrant

"In deze wervelende voorstelling, die goeddeels drijft op spanning en humor, is het Jonathans zorgzaamheid die ontroert. Uiteindelijk is De gebroeders Leeuwenhart een verhaal over broertjesliefde en de troostende kracht van de verbeelding". 
Parool 

"Met ‘De gebroeders Leeuwenhart’ haalt regisseur Casper Vandeputte het sprookjesachtige verhaal van Astrid Lindgren naar het theater." ★★★ NRC

"‘De Gebroeders Leeuwenhart’ is grappig, treurig en bijzonder ontroerend." | "Als dan uiteindelijk het grote monster verschijnt met zijn lichtgevende ogen, blijven de broers elkaar door dik en dun steunen. Dat is wat ‘De Gebroeders Leeuwenhart’ zo ontroerend maakt."  ★★★ Trouw

“Hannah van Lunteren, Ayisha Siddiqi en Viktor Griffioen (die ook de muziek doet) wisselen steeds weer energiek en inventief van rol, kleerhangers veranderen in pijl en boog en een zwabber wordt met gemak een paard.” ★★★ Telegraaf

"Voor de hoofdpersonen koos Vandeputte twee van de meest innemende mannelijke acteurs van dit moment: Rick Paul van Mulligen (een gevoelig stoere Jonathan) en Teun Luijkx (een mooi groeiend dappere Kruimel/Karel)." Theaterkrant

 

Speciaal

  • Regisseur Casper Vandeputte werd genomineerd voor een Gouden Krekel in 2018 voor de voorstelling Bloedlink. Vandeputte won met Bloedlink tevens de Wijkjury prijs van Den Haag.
  • Gebaseerd op het bekende boek van Astrid Lindgren.
  • Een nieuwe familievoorstelling over het creëren van een eigen wereld.

Educatie

Bij alle familievoorstellingen is een theaterworkshop beschikbaar. NTjong maakt een variant van het theaterproject dat ze voor het onderwijs ontwikkelen. Daarnaast kunnen ze ook een toneelwerkplaats op locatie verzorgen.

Kerndoelen: 34, 35, 37, 54, 55.

credits
Tekst
Astrid Lindgren
Regie
Casper Vandeputte
Dramaturgie
Martine Manten
Regieassistent
Loek de Bakker
Spel
Rick Paul van Mulligen, Teun Luijkx, Hannah van Lunteren, Viktor Griffioen, Ayisha Sidiqqi
Decor en licht
Julian Maiwald
Kostuums
Rebekka Wörmann
Leeftijd
8+
Speelperiode
okt t/m dec
Discipline
theater
Duur
90 minuten
Speelvlak
9 x 9 x 5
Max. bezoekers
350 bezoekers / max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend