8+

De wereld & Ko

Belle van Heerikhuizen

Belle van Heerikhuizen

een heel leven verzinnen

De Grote Ko-show staat op het punt te beginnen. De camera draait en er klinkt een daverend applaus wanneer Ko de studio (zijn slaapkamer) binnen loopt.

Een wervelend rollenspel tussen vader en zoon vol grappige types en scherpe vragen volgt. Ze springen uit een vliegtuig, bestellen drie baby's en beroven een bank. Maar Ko wil nu eindelijk wel eens weten wat er echt met mama is gebeurd. Papa durft het niet te vertellen en Ko fantaseert zijn eigen werkelijkheid bij elkaar.

In De wereld & Ko spelen papa en Ko wat er met mama is gebeurd of gebeurd zou kunnen zijn. Een verhaal over liefde en het kwaad, dapperheid en domme pech. Een pleidooi voor fantasie, maar vooral voor de waarheid.

Pers

Volkskrant ★★★★

"De getalenteerde regisseur Belle van Heerikhuizen raakt de kern van een pedagogisch dilemma."

"Minne Koole speelt weergaloos de jongen Ko, die erachter wil komen wat er met zijn moeder is gebeurd. (…) In Tijn Docter als weerspannige vader heeft hij een fijne tegenspeler. (…) Drummer en gitarist Mats Voshol voorziet de dialoog van spitsvondige hoorspelgeluiden."

"Kinderboekenschrijver Gideon Samson schreef een levendige tekst."

Kidsweek 4,5 ster
"Fantasie als harnas tegen verdriet"

"Het rollenspel dat vader en zoon spelen, is heel grappig. Met kartonnen dozen en knutsels van huis-tuin-en-keuken-spullen, maken ze elke fantasie werkelijkheid. Het is verbazingwekkend wat die twee elke keer weer voor elkaar krijgen."

Theaterkrant

"Minne Koole legt een prachtige, soms weerbarstige jeugdigheid in zijn rol als Ko. Met een spannende combinatie van plezier en verbetenheid bijt hij zich vast in de rollen die hij speelt – en verliest daarbij geen moment het publiek uit het oog. Regisseur Belle van Heerikhuizen koos voor een energieke, open speelstijl die de kracht van de fantasie (en hoe weinig middelen daarvoor nodig zijn) steeds accentueert. Tijn Docter legt gaandeweg een ontroerend onvermogen in zijn rol als vader."

Speciaal

  • Gideon Samson, veelvuldig Zilveren Griffel winnaar schrijft de theatertekst. In 2010 werd hij, als 25-jarige, de jongste winnaar ooit van de Zilveren Griffel. Hij is genomineerd voor de Astrid Lindgren award 2018. Voor deze tekst kreeg hij van het Fonds Podiumkunsten, de Werkbijdrage Theatertekst 2018.
  • Belle van Heerikhuizen, winnaar van de Ton Lutz Award en de Stip Jeugdtheaterpitch regisseert.
  • De gerenommeerde acteur Tijn Docter en aanstormend talent Minne Koole spelen vader en zoon.

Educatie

Er wordt een lesbrief ontwikkeld en er is een nagesprek mogelijk.

Kerndoelen: 54, 55, 56.

credits
Regie
Belle van Heerikhuizen
Tekst
Gideon Samson
Spel
Tijn Docter en Minne Koole
Muzikant
Mats Voshol
Leeftijd
8+
Speelperiode
okt t/m dec 2019
Discipline
teksttoneel
Duur
75 minuten
Speelvlak
8 x 7 x 4
Max. bezoekers
250 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend