12+

Wat me niet breekt

Maakt mij niet noodzakelijk sterker

DOX

Timothy de Gilde

We worden allemaal geboren uit twee mensen die we niet zelf hebben gekozen, onze ouders. We kunnen van ze houden of ze haten. Ze zijn streng, los, lief, ouderwets, kinderachtig, knuffelig, luidruchtig of zwijgzaam… en altijd wel ergens om ons heen. Zelfs als ze er niet zijn, hoor je ze in je hoofd met goede raad. Maar hoe is het om op te groeien als ze er níet voor je zijn? Dat verhaal wordt nauwelijks verteld… De makers van Bromance maken met Wat me niet breekt dé survivalgids voor jongeren die zich zonder ouders door het leven moeten slaan.

Hoe groei je op zonder ouders?
In Wat me niet breekt voel je hoe het is om zonder ouders tiener te zijn. Hoe doe je dat? Wat mis je? Wie helpt je? Wat voel je? Wat maak je mee? Dwain is opgegroeid in een tehuis. Jami is opgevoed in een familie zonder vader. Saida is met haar moeder naar Nederland gevlucht. Lea haar moeder is overleden. Yannick groeit op achter zijn computer. Een survivalgids voor self-made jongeren die zich zonder ouder(s) door het leven slaan.

De makers
Na het grote succes van de voorstelling Bromance, duiken regisseur Timothy de Gilde en schrijver Joachim Robbrecht opnieuw in de belevingswereld van de jongeren. In de nieuwe voorstelling van DOX krijgen de jongeren die opgroeien zonder ouders een stem. Autodidact en upcoming choreograaf Dalton Janson neemt de choreografie voor zijn rekening, Timothy schuwt geen gevoelige onderwerpen zoals seksualiteit, genderfluïditeit of zelfmoord. NRC over Timothy: “De Gilde laat zijn personages oprecht met gewichtige kwesties worstelen en verliest daarbij nooit hun kwetsbaarheid of geloofwaardigheid uit het oog.”

Speciaal

Unique Selling points

  • Survivalgids voor jongeren die zonder ouders opgroeien
  • Van de makers van de met de Gouden Krekel bekroonde voorstelling Bromance
  • Regie door drievoudig Zilveren Krekel winnaar regisseur Timothy de Gilde
  • Met o.a. Nastaran Razawi Khorasani, Olaf Ait Tami, Nimuë Walraven en nieuwe DOX talenten

Over Timothy de Gilde
NRC over Timothy: “Het sterke aan het werk van Timothy de Gilde (36) is dat hij complexe onderwerpen als seksualiteit, genderfluïditeit of zelfmoord aansnijdt, zonder dat zijn voorstellingen moralistisch worden: De Gilde laat zijn personages oprecht met gewichtige kwesties worstelen en verliest daarbij nooit hun kwetsbaarheid of geloofwaardigheid uit het oog.”

NRC: Hoe slaag je erin om aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren?
Timothy: „Ten eerste is dat net zo goed de verdienste van de schrijvers met wie ik samenwerk: Joachim Robbrecht voor King Oeboe, GTA5, Bromance en Barbaartje en Magne van den Berg voor Gender, Ka-blamm en Game over. We hebben er alle drie plezier in om een balans te zoeken tussen artistieke kwaliteit en toegankelijkheid voor niet-ervaren, jonge theaterbezoekers. Ik denk dat het hem er vooral in zit dat de personages sympathiek en kwetsbaar zijn – je moet als kijker een beetje verliefd op ze worden, en dan ga je vanzelf mee in de dilemma’s waarmee ze worstelen.”

Lees het hele artikel.

Educatie

Het interactief en digitaal lesmateriaal van Wat me niet breekt vind je op de website van DOX.

In dit lesmateriaal worden jongeren direct aangesproken op het onderwerp en worden er opdrachten gegeven die ze in de klas kunnen doen. Dit dient als voorbereiding op het voorstellingsbezoek met begeleiding van een schooldocent. Kerndoelen: 34, 35, 54, 55, 56.

credits
Regie
Timothy de Gilde
Tekst
Joachim Robbrecht
Choreografie
Dalton Jansen
Spel en dans
Olaf Ait Tami, Nastaran Razawi Khorasani, Nimuë Walraven, Nadine Wijshoff, Shelley Bos, Bram Walter
Leeftijd
12+
Speelperiode
okt t/m dec 2019
Discipline
dans & theater
Duur
60 minuten
Speelvlak
10 x 10 x 4
Max. bezoekers
400 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend