5+

Poppenkast

Oer-Hollandse poppenkast ... met live-animatie en Augmented Reality

De Toneelmakerij

Paul Knieriem

Poppenkast gaat over duo’s, die niet met maar ook beslist niet zonder elkaar kunnen. Geen Jip zonder Janneke, geen Bassie zonder Adriaan en zeker geen Jan Klaassen zonder Katrijn. Poppenkast gaat over wie naast je mag zitten en wie op je feestje mag komen. Maar ook over knetterend ruziemaken en het daarna weer bijleggen. Kortom, een ode aan een stevige vriendschap die wel tegen een stootje kan.

Jan Klaassen en Katrijn zijn de beste poppenkastpoppen van het land. Niets mooier dan stad en land afreizen met vrolijke voorstellingen. Maar vandaag wil het even niet zo lukken. De kinderen schreeuwen er de hele tijd doorheen. Jan Klaassen en Katrijn komen in opstand. Ze zijn moe van dat gemep met die deegrollers en die klappen voor hun kop. Ze leggen het werk neer en gaan op reis.

Nu moeten de poppenkastspelers zelf aan de bak. Maar wie bespeelt hier nu eigenlijk wie? En zit een publiek dat opgroeit met smartphones en tablets überhaupt te wachten op de edele kunst van het poppenspel?

Poppenkast is de nieuwe voorstelling van regisseur Paul Knieriem en schrijver Lowie van Oers. Met acteurs Denise Aznam en Floyd Koster laten ze zich inspireren door de oer-Hollandse poppenkast van Jan Klaassen en Katrijn. Voor Poppenkast gebruiken ze de nieuwste technieken zoals Motion Capture, om bewegingen te kopiëren naar live-animatie en Augmented Reality.

De twee jonge acteurs hebben hun sporen in het (jeugd)theater al ruimschoots verdiend. Denise Aznam speelde bij de Toneelmakerij en Maas theater en dans en heeft de hoofdrol in de succesvolle jeugdserie Ninja Nanny. Floyd Koster was te zien in voorstellingen van o.a. Dood Paard, De Gemeenschap, Theater Sonnevanck, het Filiaal, de Nederlandse Reisopera en BonteHond.

 

Speciaal

  • Poppenkast gecombineerd met nieuwe technologie
  • Jan Klaassen en Katrijn voor de iPadgeneratie
  • Een kijkje achter het doek van de poppenkast
  • Denise Aznam is bekend van de succesvolle NPO-jeugdserie Ninja Nanny

Educatie

RANDPROGRAMMA

Op aanvraag > ouder-kind workshop in het theater

We hebben een ouder-kind workshop beschikbaar waar ik jullie graag op wil wijzen. Deze kost 150 euro inclusief docent en materialen, exclusief btw en reiskosten en is aan te vragen via toke@toneelmakerij.nl
Met behulp van Jan Klaassen en Katrijn spelen we de huiselijke strijd na en lossen conflicten over bedtijd en bord leeg eten ouderwets op met de deegroller.
Werkt dit of knippen kinderen de draadjes door en hebben ze schoon genoeg van deze poppenkast? Met als inspiratiebron het gedicht Ik wil niet meer! van Annie M.G. Schmidt maken we nieuwe poppenkastscènes, met kinderen die zich niet als marionet zullen gedragen.

VOOR HET ONDERWIJS
EDUCATIE

Lesmateriaal

Jan Klaassen en Katrijn zijn dringend op zoek naar inspiratie. Ze hebben al zo lang geen nieuwe verhalen meer gespeeld dat er niemand meer naar hen wil komen kijken. Ze komen logeren in de klas om nieuwe verhalen te verzamelen bij jonge kinderen, want die hebben de meeste fantasie. Moeten ze een driedimensionale cyberspace dino tevoorschijn toveren, spannende muziek opzetten of hebben ze zelf een 'total makeover' nodig? 'The show must go on!'
De meesters en juffen ontvangen een poppenkastpop met handleiding en krijgen op aanvraag een training poppenspel. De pop ontfutselt verhalen van de kinderen, zingt, danst en speelt met hen en wordt zomaar hun nieuwe beste vriend. Een ouderwetse oplossing voor moderne problemen.

Workshop

De ruimte verandert in een grote poppenkast en de kinderen in de poppen. Binnen de muren van de poppenkast is de fantasie grenzeloos. We komen terecht op de vreemdste plekken: ijspaleizen, hete woestijnen, een modderig moeras en op plekken die nog niet verzonnen zijn, waar wonderlijke wezens wonen. We gaan hand in hand op avontuur en helpen elkaar om weer veilig in de klas te komen.

Kerndoelen: 1, 3, 7, 34, 35, 37, 54, 55, 56, 57, 58.

credits
Regie
Paul Knieriem
Tekst
Lowie van Oers
Spel
Floyd Koster & Denise Aznam
Dramaturgie
Paulien Geerlings
Leeftijd
5+
Speelperiode
feb t/m apr 2021
Discipline
Theater
Duur
60 minuten
Speelvlak
7 X 7 X 5
Max. bezoekers
Max. 250 bezoeker / max. 175 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend