14+

Recht

Als we iets niet krijgen, zullen we het zelf moeten pakken

DOX

Timothy de Gilde

Bepalen anderen wie jij bent of bepaal jij welke rol je speelt? Met Recht danst en speelt DOX een voorstelling over de ongrijpbare grenzen van je eigen recht en het vormen van je identiteit. Over krijgen wat je toekomt, over pakken wat iedereen al heeft en vinden dat het je recht is. Als je niks doet, dan gebeurt er ook niks.

Max observeert vanuit zijn raam het verjaardagsfeest van zijn populaire overbuurmeisje Lisa, waar het een komen en gaan is van vrolijke en zorgeloze gasten. Maar zijn zij wel zo zorgeloos? Max is lelijk. Dat weet hij zeker. En knappe mensen begrijpen niet hoe het is om lelijk te zijn. Max is ontzettend boos. Op Lisa, op zijn moeder, op alle meisjes die hem niet zien staan, op alle jongens die door die meisjes wel gezien worden. Op iedereen en op de wereld.

“Ik wil mezelf niet zijn, niet zijn wie ik ben. Dat zou ik het allerliefst willen. Ik zou het raam uitvliegen en alles achter me laten. Weg, weg, weg. Zelfs de acteur die me speelt wil mij niet zijn. Zo onaantrekkelijk ben ik, zo lelijk. En waarom heb ik eigenlijk geen seks? Ze zeggen dat we alle kansen hebben, maar alles wat er echt toe doet is al voor je bepaald. Als ik de dingen niet krijg, zal ik ze zelf moeten pakken. Daar heb ik recht op, toch?”

De makers

In 2018 las huisregisseur Timothy de Gilde voor het eerst over de ‘incel-beweging’. Een groep mannen die geen seks hebben, maar vinden dat ze hier recht op hebben. Samen met choreograaf Dalton Jansen maakt hij Recht. Timothy en Dalton werkten vorig seizoen ook samen aan de DOX voorstelling Wat me niet breekt. Alle emoties die Max voelt komen samen in de choreografie van Dalton. Op het ritme van de opzwepende beats van muzikant Xander Vrienten zal Dalton met zijn Contemporary moves het bloed sneller laten stromen. De veelgeprezen schrijver en acteur Lowie van Oers kruipt in het hoofd van Max voor de toneeltekst.

DOX

DOX is een belangrijk huis voor makers en jonge performers uit verschillende (sub)culturen. De voorstellingen van DOX gaan altijd over onderwerpen die herkenbaar zijn voor jongeren. Cross-overs van theater, Hip hop, spoken word en dans zijn favoriet, jongerencultuur de inspiratiebron. 

Speciaal

  • Regisseur Timothy de Gilde is winnaar van de Gouden Krekel 2016
  • Acteur Minne Koole werd uitgeroepen tot Volkskrant-acteertalent 2019 en was genomineerd voor de Gouden Kalf voor beste acteur
  • Over de opkomst van Incels (Involuntary celibates)

Educatie

DOX zorgt voor interactief en digitaal lesmateriaal. In dit filmmateriaal ter voorbereiding op de voorstelling worden jongeren direct aangesproken op het onderwerp en worden er opdrachten gegeven die ze in de klas kunnen doen. In de grondwet staan onze burgerrechten beschreven, maar hoe zit het met al het andere waar we ook denken recht op te hebben? In de bijbehorende theater– en dansworkshop gaan de leerlingen met die vraag actief aan de slag.

Kerndoelen: 36, 37, 38, 54, 55, 56.

 

credits
Regie
Timothy de Gilde
Choreografie
Dalton Jansen
Tekst
Lowie van Oers
Spel en dans
Joep Paddenburg, Juan Zyad, Noah van der Burgt en Dalton Jansen
Vormgeving
Janne Sterke
Compositie
Xander Vrienten
Lichtontwerp
Tim van 't Hof
Leeftijd
14+
Speelperiode
feb t/m mei 2021
Discipline
Theater
Duur
75 minuten
Speelvlak
10 X 10 X 5
Max. bezoekers
Max. 400 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend