16+

Anne-Fay’s Reaspora

Muziektheaterconcert met mooie en moeilijke verhalen

DOX

Timothy de Gilde (eindregie)

Verhalen over slavernij stromen door je bloed, maar zijn nooit verteld door je familie. Hoe ontdek je je familieverleden als de Nederlandse geschiedenisboeken maar een kant van het verhaal vertellen? Wat mag je met gemixt bloed wel en niet als je profiteert van wit privilege? Zangeres Anne-Fay Kops en filmmaker Felix Kops volgen de voetsporen van hun familie en voorouders de hele wereld rond en maken een voorstelling vol vraagtekens met songs, dans en visuals.

'Zangeres Anne-Fay volgt haar eigen spoor terug' NRC

'Intiem en krachtig concert over kolonialisme' Theaterkrant

 

Een wereldreis langs de routes van de slavernij

In de voorstelling volgen we een witte vrouw op zoek naar haar familiegeschiedenis via haar ouders, grootouders, overgrootouders en de vele generaties daarvoor. Bloedbanden die werelddelen overstaken in een zoektocht naar een beter leven.

Anne-Fay en Felix reisden van Nederland via Aruba & Curaçao naar Suriname en Ghana, op zoek naar de verhalen over hun afkomst. Ze maakten in al deze landen muziek met lokale producers. Ook filmden ze beelden op de voormalige plantages in Suriname, op de Atlantische Oceaan en in een slavenfort in Ghana.

De mensen, hun verhalen en de muziek van deze reis stopten zij in dope tracks vol Hiphop, soul, gospel, elektronica en traditionele stijlen uit de landen van hun voorouders. Iedere track heeft een bijzondere muziekvideo in de stijl van Beyonce en met een maatschappijkritische boodschap. De songs werden in Nederland tot een album samengebracht met producers Morgan Avenue (S10, Naaz) en Jeremia Jones (Ed Sheeran, Nicki Minaj).

In 2020 maakten ze, in samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis, met dit materiaal een muziekshow die in première ging in de Melkweg. Met het muziektheaterconcert Anne-Fay’s Reaspora vol muziek, dans en XL visuals sluiten zij hun bijzondere reis in een theatersetting af.

De makers
Powerwoman Anne-Fay studeerde af aan de Fontys Dansacademie en is een alleskunner: ze schrijft haar eigen songs, ze zingt (she hits the high notes!), heeft de moves en de looks. Haar broer Felix schrijft songteksten en maakt als regisseur waanzinnige video’s. Ze creëerden samen eerder al een kleurrijke muzikale act onder de naam Cookachoo over serieuze onderwerpen, als vrijheid, de vluchtelingencrisis en homo-emancipatie. Hun vogue-clip met Dries Roelvink in het Rijksmuseum bereikte via tv en YouTube al een miljoenenpubliek. Cookachoo stond o.a. op Lowlands, Paris Fashion Week, Mysteryland, Oerol en Milkshake festival. Met Onyx & Ivory hopen Anne-Fay en Felix door hun persoonlijke verhaal te delen bij te dragen aan meer begrip en het bespreekbaar maken van de maatschappelijke problemen van vandaag.

 

Speciaal

  • Anne-Fay Kops is bekend van de nummers Lioness en Rise en van theatervoorstellingen Lijf (155) en Rolemodel (Nicole Beutler)
  • Anne-Fay en Felix stonden met hun act Cookachoo op o.a. Lowlands, Milkshake, Paris Fashion Week, Mysteryland en Oerol
  • Felix Kops maakte creatieve concepten en films voor o.a. De Kunsthal, VPRO en Typhoon en een film over Icoon Afsluitdijk van Daan Roosegaarde

Educatie

Online komt een trailer die een beeld geeft van de reis die Anne-Fay en Felix maakten en een wereldkaart waarop leerlingen kunnen aangeven uit welke landen hun voorouders komen. Al deze speldenprikken worden opgeslagen, waardoor er langzaam maar zeker een grote diaspora ontstaat. Tevens is er van elk land een korte beschrijving te vinden, zodat leerlingen zich kunnen verdiepen in de uiteenlopende achtergronden van hun leeftijdsgenoten.

Kerndoelen: 38, 54, 55, 56.

credits
Concept Onyx & Ivory
Anne-Fay & Felix Kops
Zang en spel
Anne-Fay Kops
Eindregie
Timothy de Gilde
Tekst
Bodil de la Parra
Decorontwerp
Pim Kraan
Artistieke begeleiding
Hildegard Draaijer (DOX)
Powered by
DOX en ParadisoMelkwegProductiehuis
Leeftijd
14+
Speelperiode
mrt t/m jun 2021
Discipline
Muziektheater
Duur
75 minuten
Speelvlak
10 X 8 X 5
Max. bezoekers
Max. 300 bezoekers / max. 150 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend