14+

1001

Oude Arabische verhalen als energieke, theatrale hiphoptracks

DOX

Jip Vuik

DIEHELEDING blaast met aanstekelijk plezier nieuw leven in de magische vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Anderhalf uur aan verhalen wordt in korte, theatrale hiphoptracks vertaald. Het hiphop-theatercollectief mixt elementen uit Arabische hiphop, sensuele beats, storytelling en spoken word tot een broeierige oosterse nacht. Denk dikke beats en zachte matrassen: een hiphop-feest als ode aan een van de mooiste verhalen uit de geschiedenis.

Duizend-en-een-nacht is een oeroud Arabisch verhaal. Nadat koning Sjahriaar bedrogen is door zijn vrouw, huwt hij iedere nacht een nieuwe vrouw en veroordeelt haar 's ochtends ter dood. Tot hij de mooie Scheherazade treft. De verhalen die zij vertelt, zijn zo spannend dat de koning iedere nacht een nieuwe vertelling wil horen. Zij houdt het 1001 nachten (dat is bijna drie jaar!) vol, tot de koning verliefd op haar wordt en voor altijd met haar trouwt. DIEHELEDING vullen de verhalen van Scheherazade met eigen verhalen en stellen zichzelf de vraag: welk verhaal moet je vertellen om niet te sterven?

In een enthousiaste recensie schreef Theaterkrant: “Deze voorstelling is een trefzekere ode aan het vertellen van verhalen. Dit is een eigentijds en eigenzinnig collectief, dat we zeker in de gaten moeten houden.”

Hiphop-theatercollectief DIEHELEDING bestaat uit Steven Ivo, Annebel Overbeeke, Nick Livramento Silva, Dalorim Wartes, Merel Pauw en Jip Vuik (regie). Vanuit hun liefde voor hiphop maken zij voorstellingen die klinken als een muziekalbum. Ze schrijven raps, personages, scènes en muziek. Iedere show is een dansfeest met dikke beats en intelligente taalspelletjes.

Speciaal

  • Overtuigden op Festival Boulevard
  • Nieuw genre: hiphoptheater
  • Volgens Theaterkrant “een eigentijds en eigenzinnig collectief dat we zeker in de gaten moeten houden”
  • Eeuwenoude Arabische verhalen in een hedendaags hiphoptheaterjasje gegoten

Educatie

Voor 1001 maakt DOX interactief en digitaal lesmateriaal. Daarin krijgen leerlingen een kijkje achter de schermen en komt de magie van Duizend-en-een-nacht tot leven. Welke levenslessen zitten er in deze eeuwenoude Arabische verhalen en waarom werden ze vele eeuwen later gecensureerd?

credits
Regie
Jip Vuik
Tekst
DIEHELEDING
Spel
Steven Ivo, Annebel Overbeeke, Nick Livramento Silva, Dalorim Wartes, Merel Pauw
Vormgeving
DIEHELEDING
Compositie
DIEHELEDING
Dramaturgie
DIEHELEDING
Kostuums
DIEHELEDING
Concept & idee
DIEHELEDING
Musici
DIEHELEDING
Dans
DIEHELEDING
Choreografie
DIEHELEDING
Leeftijd
14+
Speelperiode
sep t/m dec 2020
Discipline
Hiphoptheater
Duur
75 minuten
Speelvlak
10 X 10 X 5
Max. bezoekers
Max. 300 bezoekers / max. 150 leerlingen
speeldata
09-12-'2019:30
Gouda
04-12-'2019:30
Amsterdam Zo
03-12-'2020:30
Leiden
04-11-'2020:00
Rotterdam
22-10-'2019:30
Amsterdam
21-10-'2019:30
Amsterdam
01-10-'2019:30
Breda