Het Experiment

Trust nobody

HNTjong

Casper Vandeputte

Young adults / Geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar

Na het succesvolle Bloedlink regisseert Casper Vandeputte opnieuw een confronterende en ontvlambare voorstelling met een groep jonge spelers. Het Experiment laat je op het puntje van je stoel zitten en forceert je te zoeken naar de waarheid. Geïnspireerd op de Duitse hitfilm Die Welle.

Het experiment van een ambitieuze docent loopt flink uit de hand. Hij wil op een originele manier uitleggen hoe fascisme begint en buitensluiting ontstaat. Het spel dat hij daarvoor verzint wordt door sommige leerlingen zo fanatiek gespeeld dat het totaal ontspoort.

Een paar jaar na het experiment proberen een paar oud-leerlingen het drama wat dit veroorzaakte te reconstrueren. Elke leerling heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen waarheid. Wat is er echt gebeurd? Wie geloof je? Wie volg je? De leerlingen komen terecht in een verwarrend spel vol uitsluiting met als inzet broederschap, solidariteit en geweld. Weet iemand nog wel waar de fantasie ophoudt en het echte leven begint? In het Experiment stapelen leugens en geheimen zich steeds verder op.

Speciaal

  • Regisseur Casper Vandeputte won voor zijn jongerenvoorstelling Bloedlink de Zilveren Krekel
  • HNTjong won de afgelopen jaren meerdere Zilveren Krekels met voorstellingen voor deze leeftijdsgroep
  • Gebaseerd op twee bekende sociale experimenten: De Derde Golf & Stanford prison experiment
  • Herkenbaar verhaal, gebaseerd op een experiment met jongeren in een klas 

Educatie

Het educatieprogramma is een onderzoek naar de kracht van de massa en de noodzaak erbij te willen horen. Hoe fysieke en mentale grenzen onder druk worden verlegd. Hoe word je een massa? Wat is het dat een massa verbindt? En in hoeverre ben je instaat om als individu binnen een massa te functioneren? Het educatieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: lesbrief, workshops en er is altijd een nagesprek aansluitend aan de voorstelling.

Kerndoelen 54, 55, 56.

credits
Regie
Casper Vandeputte
Tekst
Casper Vandeputte
Spel
7 acteurs
Toneelbeeld
Julian Maiwald
Kostuums
Rebekka Wörmann
Dramaturgie
Martine Manten
Speelperiode
feb t/m apr 2021
Discipline
Theater
Duur
75 minuten
Speelvlak
9 X 9 X 6
Max. bezoekers
Geen max. bezoekers / max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend