4+

VAN MIJ

Gebaseerd op Hou van mij van Ted van Lieshout

Theater Gnaffel

Rob Vriens

Op een eiland midden in een groot meer staat een bont huisje gebouwd van instrumenten, gereedschap, kleren en vooral heel veel speelgoed en snoep. Een soort Hans en Grietje-huisje waarbij je zin krijgt alles aan te raken of op te eten.

Op een bankje voor het huisje zitten een kind, een moeder en een opa. Ze glimlachen, heel breed. Het leven is goed, ze zijn tevreden.

De jongen is de toekomst, dat wat nog komt. Hij heeft dromen die wil hij vervullen. De vrouw is het nu, dat wat er is. Zij heeft bezigheden die wil ze voortzetten. De oude man is het verleden, dat wat geweest is. Hij heeft herinneringen die wil hij behouden.

Iedereen heeft op het eiland zijn eigen stukje, zijn eigen spullen. Maar door de plotselinge komst van vreemde objecten die komen aanspoelen ontstaat een dilemma. Tussen hen drieën maar vooral binnen henzelf. Voor wie zijn die dingen? Wie mag het hebben en waarom? Ballen waar iets in zit maar die niet open kunnen, pakjes die niet meer zijn dan eindeloos pakpapier, flessen die echt niet open kunnen. Wat is het nou?

Op een kleurrijke en speelse manier wil VAN MIJ haar jonge publiek een beeld geven van wat geven en nemen, hebben en houden en delen en vermenigvuldigen inhoudt. VAN MIJ gaat over een wereld die uit meer bestaat dan jij alleen. Harmonie is het streven, delen het doel.

Theater Gnaffel vertelt verhalen die er toe doen, met levensgrote poppen als gelijkwaardige acteurs. De voorstelling is gebaseerd op het boek Hou van mij, met bijna alle gedichten en illustraties van jeugdboekenschrijver, dichter en tekenaar Ted van Lieshout, die alle grote jeugdliteratuurprijzen op zijn naam heeft staan.

Speciaal

  • Humoristische familievoorstelling voor kinderen, ouders, opa's en oma's
  • Kennismaking met de prachtige (kinder)gedichten van de veelgeprezen schrijver Ted van Lieshout en veel muziek

Educatie

Theater Gnaffel biedt voorafgaand aan de voorstelling een inleidende lesbrief waarin poëzie en het thema van de voorstelling centraal staan. Na afloop van de voorstelling wordt er een project aangeboden waarbij leerlingen worden uitgedaagd hun meest dierbare bezit te delen met anderen.

Kerndoelen: 34, 37, 54.

credits
Regie
Rob Vriens
Tekst
Rob Vriens
Spel
Sam Galgenbeld, Elout Hol 
Vormgeving
Ellen Klever
Techniek
Valentijn van der Mieden
Leeftijd
4+
Speelperiode
sep 2020 t/m jan 2021
Discipline
Beeldend theater met poppen
Duur
50 minuten
Speelvlak
8 X 8 X 4
Max. bezoekers
Max. 200 bezoekers / max. 150 leerlingen
speeldata
09-12-'2015:00
Rosmalen
11-10-'2014:30
Groningen
20-09-'2011:00 & 14:00
Zwolle
19-09-'2014:00
Zwolle