8+

Waarom is het stil in de stad?

Urban Myth i.s.m. Theater De Krakeling & STIP theaterproducties

Jörgen Tjon A Fong

Nieuwe voorstelling van de makers van de met de Gouden Krekel bekroonde voorstelling Martin Luther King

De straten zijn leeg. Op de pleinen is het stil. En alle kinderen zijn thuis.
Maar het is geen vakantie. 

Volwassenen zijn bezorgd. Er is iets aan de hand wat nog niet eerder is voorgekomen, niet in Nederland. 
Een virus zet het hele leven op zijn kop. Onzichtbaar, onbekend en onwerkelijk. De scholen zijn dicht.  
Je kunt niet meer met vrienden afspreken en je opa en oma heb je al weken niet meer gezien. Dit soort verhalen ken je uit spannende boeken en films.
Alleen is dit geen film, dit is het echte leven. 

Waarom is het stil in de stad? is een documentaire jeugdtheatervoorstelling over de coronacrisis vanuit het oogpunt van kinderen. Hoe hebben zij de ‘intelligente lockdown’ ervaren? Wat gebeurde er achter hun voordeur? Terwijl in de krant en op televisie de experts zich verdrongen aan talkshowtafels om hun mening te geven over deze historische gebeurtenis, bleef de ervaring van kinderen nagenoeg buiten beschouwing. Wat is hun verhaal? Wat dachten ze? Hoe voelden zij zich? Ook kinderen vinden van alles van de coronacrisis. 

Urban Myth interviewde voor deze voorstelling kinderen met verschillende achtergronden. Birgit Schuurman en Tarikh Janssen brengen deze interviews rechtstreeks het toneel op. Hoe ervaarden de kinderen de afgelopen periode? Hoe verhouden ze zich tot hun ouders en hun familie als ze het huis niet uit mogen? En hoe zien zij de toekomst?Stem op Waarom is het stil in de stad voor de Podium Kids Prijs!

Bekijk het interview van Birgit Schuurman en Tarikh Janssen met het AD

Vier sterren van Kidsweek voor Waarom is het stil in de stad?
Acteurs Birgit Schuurman en Tarikh Janssen hebben verschillende kinderen geïnterviewd over hoe zij de coronacrisis hebben ervaren. Hun verhalen spelen ze letterlijk na: met elke lach, kuch en beweging die tijdens het gesprek is gemaakt. Dat zorgt ervoor dat het echt het verhaal van de kinderen blijft, ook al zie je ze niet op het podium. En hoeveel verhalen je al over corona hebt gehoord, toch maakt deze voorstelling weer een hoop los.

Theaterkrant over Waarom is het stil in de stad?
"Bovenal toont de voorstelling de veerkracht en het lef van het Nederlandse jeugdtheater. Dat niet kiest voor escapisme, geruststellende sprookjesvoorstellingen, maar theater maakt over het hier en nu waarbij vragen onbeantwoord mogen blijven."