14+

Sweet Sixteen

Klassenvoorstelling over ouder worden dan je grote zus

De Toneelmakerij

Belle van Heerikhuizen

Winnaar Zilveren Krekel 2019!

Dunya staat op het punt om ouder te worden dan haar zus Dido ooit is geweest. Die moest zo nodig een eind aan haar leven maken op haar zestiende. De avond voordat ze haar Sweet Sixteen feest gaat vieren, duikt ze nog één keer in de dagboeken van haar zus. Daarna gaat ze alles verbranden wat met haar te maken heeft. Want wat heb je aan de levenslessen van iemand die nooit heeft geweten hoe het is om zestien te worden? Wat heb je sowieso aan de levenslessen van iemand die eigenlijk niet wilde leven? Dunya is klaar om afscheid te nemen van het verdriet over haar zus. Ze wil door met leven.

Dan staat zuslief opeens in haar kamer. Ze gaan in gesprek. Wat was er nou eigenlijk met Dido aan de hand? Weet ze wel wat ze Dunya en hun ouders heeft aangedaan? Waarom heeft ze Dunya niet om hulp gevraagd?

Randprogramma

Workshop in de klas

Na de voorstelling Sweet Sixteen doen we met de klas een speeddate van steunpilaren, waarin elke leerling onderzoekt hoe hij of zij gesteund wil worden en inventariseren we welke vormen van troost er zijn. De speeddate is de opmaat naar een nagesprek; door te refereren aan Dunya of Dido kunnen de jongeren indirect iets vertellen over wat er in hen omgaat.

Pers

“De schoolvoorstelling Sweet Sixteen van de Toneelmakerij werd vorig jaar exclusief gespeeld in klaslokalen. Dat zorgde voor de ideale intimiteit voor een verpletterend verhaal.”
NRC Handelsblad

“Bloedeerlijke voorstelling waarin voortdurend alles op het spel staat.” Theaterkrant

“Sterk stuk over moeilijk bespreekbaar onderwerp. Een intense ervaring voor de leerlingen. Goed gespeeld. Prachtige tekst. De educatie zowel ervoor en erna is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het nagesprek had net zoveel waarde als de voorstelling.” Iedje Hoonhout, docent theater ROCvA

credits
Regie
Belle van Heerikhuizen
Tekst
Casper Vandeputte
Spel
Sophie Höppener, Hanna van Vliet
Leeftijd
14+
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend