JeugdtheaterFonds

 

Naast het begeleiden van talent heeft STIP het Jeugdtheater Fonds opgericht.
De stichting Het Jeugdtheater Fonds reikt jaarlijks de Jeugdtheater Prijs uit. Toptalent binnen het jeugdtheater krijgt daarmee een kans zich middels een pitch te presenteren aan professionals tijdens het Theaterfestival NTFjong in Theater De Krakeling.

Een zeer getalenteerde jeugdtheatermaker krijgt een startbedrag om een nieuwe productie een impuls te geven. De winnaar van de pitches krijgt €10.000 als bijdrage voor de realisatie van een nieuwe productie en een week montagetijd en een première in Theater De Krakeling.

Het Jeugdtheaterfonds heeft een adviescommissie, bestaande uit Kees Blijleven van Theater De Krakeling, Harm van Geel, artistiek leider van de opleiding in Utrecht, Kim Kooiman, jeugdtheaterkenner, Brechtje Zwaneveld, filosofe en kunstcritica en Mirjam Nebbeling van jeugddansimpresariaat Frontaal en Peter van der Hoop, directeur van STIP theaterproducties. Zij vragen elk jaar aan de verschillende theateracademies en het veld om jonge makers voor te dragen.

De winnaars van de afgelopen jaren zijn nu een stap verder in hun carrière: Annelies Appelhof & Karlijn Sonderen, Sanne Nouws, Floyd en Henke, Belle van Heerikhuizen, Yamill Jones en in 2018 Charlie Duran .

De verliezers deden het overigens ook niet slecht, veel van hen zijn ook daadwerkelijk in het jeugdtheaterveld terecht gekomen.
 

WINNAARS JEUGDTHEATERPITCH 2013
WINNAARS JEUGDTHEATERPITCH 2013

Annelies Appelhof & Karlijn Sonderen

ECHT/NEP!

Première: februari 2015

Wat is ECHT? En wat lijkt wel echt, maar is eigenlijk nep? En zijn die twee nog wel uit elkaar te halen? Soms wil je ECHT. Dan moeten ze even niet tegen je liegen of je troep verkopen. Dan wil je weten hoe het zit. En soms wil je NEP. Dan kan het vele malen mooier als je mag fantaseren, dan is ECHT maar saai of stom.help ons Nederland het jeugdtheater te geven dat het verdient.

WINNAAR JEUGDTHEATERPITCH 2016
WINNAAR JEUGDTHEATERPITCH 2016

Belle van Heerikhuizen

De wereld & Ko 

première: februari 2019

De Grote Ko-show staat op het punt te beginnen. De camera draait en er klinkt een daverend applaus wanneer Ko de studio (zijn slaapkamer) binnen loopt. Een wervelend rollenspel tussen vader en zoon vol grappige types en scherpe vragen volgt. Ze springen uit een vliegtuig, bestellen drie baby's en beroven een bank. Maar Ko wil nu eindelijk wel eens weten wat er echt met mama is gebeurd. Papa durft het niet te vertellen en Ko fantaseert zijn eigen werkelijkheid bij elkaar.

Meer informatie

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het Jeugdtheaterfonds? Ja, ik wil mij inschrijven voor de nieuwsbrief! Het Jeugdtheaterfonds ondersteunen? Dat kan! Rekeningnummer: Triodos Foundation: 2000437192 (ten name van STF jeugdtheaterfonds)

WINNAAR JEUGDTHEATERPITCH 2014
WINNAAR JEUGDTHEATERPITCH 2014

Sanne Nouws

Hendrix IV - ongeschikt voor kinderen

Première: januari 2016

De koning is gek, maar hij is wel de baas. Als hij een wereld wil met alleen maar pizza Hawaï, dan zal er alleen maar pizza Hawaï zijn. Zo  simpel is het. Maar dan komt de vrouw van het jeugdbeschermingszorgvoorzieligekinderendienstbureau (afgekort: Het Bureau) het theater binnen met een ernstigwoeste blik. Ze legt de voorstelling stil.

WINNAAR JEUGDTHEATERPITCH 2017
WINNAAR JEUGDTHEATERPITCH 2017

Yamill Jones

Snackbar 14+

première: oktober 2020

Een neef en nicht groeien samen op. Van jongs af aan zien ze elkaar op familieweekenden en als ze met hun lievelings oom kilo’s friet eten in de plaatselijke snackbar. Inmiddels zijn ze bijna volwassen en de uitjes naar de snackbar zijn een dierbare traditie geworden. Deze familie idylle spat uiteen als tijdens een van deze gezellige middagen de minder onschuldige herinneringen op tafel komen. De twee doorbreken hun langdurige zwijgen en besluiten verhaal te halen bij hun oom.

Meer informatie

WINNAARS JEUGDTHEATERPITCH 2019
WINNAARS JEUGDTHEATERPITCH 2019

Sonja van Ojen en Hendrik Kegels 

Micro

première: nog niet bekend

Sonja en Hendrik zijn er van overtuigd dat de wereld baat heeft bij wat minder mens. Daarom zetten ze in Micro een stap opzij en stellen ze zich nederig op tegenover alle dingen die anders geen aandacht krijgen. Het stopcontact krijgt voor het eerst het woord, een kiezelsteen vraagt of hij weer naar buiten mag, de vloer komt er achter dat er buiten meer is dan alleen maar lucht.

WINNAAR JEUGDTHEATERPITCH 2015
WINNAAR JEUGDTHEATERPITCH 2015

Floyd & Henke 

Revolutions Starts Now

première: september 2017

In The Revolutions Starts Now volgen we Floyd & Henke. Mensen van deze tijd met alles wat daarbij hoort. Smartphones, perfecte Facebookpagina’s, genoeg vrienden en net genoeg geld. Ze zijn niet te dik, niet te dun, niet te oud niet te jong. Hebben smaak en een open blik op de wereld. Ze hebben van alles niet te veel en net niet te weinig.Het leven komt ze aanwaaien. En dat is nu juist het probleem.

WINNAAR JEUGDTHEATERPITCH 2018
WINNAAR JEUGDTHEATERPITCH 2018

Charlie Duran 

Secrets 

première: september 2019

In deze spannende Escape theatervoorstelling speelt het publiek een doorslaggevende rol. Escapetheater is een theatervorm ontwikkeld door Charlie Duran waarin game en danstheater worden samengevoegd tot een spannende queeste. De bezoeker onderzoekt, door mini escape rooms te spelen, de onderwerpen: global warming, sexe/sexisme, fake news en racisme. Door de voorstelling heen krijgen ze de ruimte om zelf een mening te vormen rondom deze onderwerpen.