Nieuws­overzicht

18 maart 2011

Fusie DOX en Het Lab een feitHieronder lees je de officiële informatie over de fusie tussen Theatergroep DOX en Het Lab Utrecht.


Geachte,

De besturen van Theatergroep DOX en Het Lab Utrecht hebben in januari 2011 het principebesluit genomen om tot fusie van beide organisaties over te gaan. In het seizoen 2012-2013 zal de organisatie zich presenteren met een nieuw programma. De komende maanden worden de laatste voorbereidingen getroffen zodat rondom de zomer 2011 het definitieve besluit genomen kan worden om tot een fusie over te gaan.

De kracht en ervaring van beide organisaties wordt gebruikt om een nieuwe eigentijdse organisatie op te zetten waar de verbinding tussen jonge kunstenaars en jong publiek centraal staat: jonge talentvolle spelers en jonge professionele makers werken aan bijzondere theater- en dansvoorstellingen; het jonge publiek wordt actief betrokken door middel van een uitgebreid educatie- en talentonwikkelingsprogramma ‘op maat’.  Alle voorstellingen halen hun inspiratie uit de leefwereld van jongeren (8-18 jaar). De Kopergietery uit Gent (België) en Young Vic uit London (Groot-Brittannië), waar al jaren een hechte verbinding is tussen kunstenaars en kinderen en jongeren, dienen als inspiratiebron.

De nieuwe organisatie staat met beide benen in de huidige, interculturele maatschappij en verbindt de ‘high’ en ‘low’ culture. De mogelijkheden voor cross-overs tussen verschillende disciplines, culturen en generaties liggen voor het grijpen. Er is volop samenwerking tussen amateurs, semiprofessionals en professionals.

De organisatie wordt een springplank voor talentvolle spelers en voor jonge professionele theater- en dansmakers naar de professionele theaterpraktijk. De nieuwe organisatie heeft een sterke bedding in de stad en regio Utrecht en slaat regelmatig zijn vleugels uit naar de rest van Nederland en daarbuiten. Er is een hechte samenwerking met scholen, kunstvakopleidingen, theater- en dansgezelschappen, podia en een internationaal netwerk van vergelijkbare theaterhuizen.

De fusie is een inhoudelijk antwoord op de noodzaak om een sterke alliantie aan te gaan tussen kunst en publiek. Wij zijn enorm enthousiast om te bouwen aan deze nieuwe organisatie. We hopen dat U dat ook bent.

Voor extra informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Mede namens Hildegard Draaijer, Mark Walraven (Theatergroep DOX) en Hans Blik (Het Lab Utrecht)

Dennis Meyer
dennis@hetlabutrecht.nl / 030 251 81 46