Nieuws­overzicht

06 januari 2012

NL Jeugdtheater in NY!

Voor het jeugdtheaterfestival ZOEM! New Dutch Theater op Broadway, New York, zijn in de voorverkoop al meer dan 2500 kaarten verkocht. Theater Artemis, Het Filiaal, Stella Den Haag en Lejo laten het Amerikaanse publiek kennismaken met de bijzondere kwaliteit van het Nederlands jeugdtheater. Het festival vindt plaats in januari 2012 in het New Victory Theater. Engelstalige try outs van 'Woeste Hoogte' van Artemis zijn ook in januari nog in Nederland te zien.

ZOEM! New Dutch Theater
De gezelschappen zijn door het New Victory Theater geselecteerd voor het festival ZOEM! New Dutch Theater dat daar van 4 tot en met 29 januari 2012 plaatsvindt. De volgende voorstellingen zijn er te zien:

  • Theater Artemis – Wuthering heights, restless souls (Woeste hoogten, rusteloze zielen)*
  • Het Filiaal – Mevr. Ophelia
  • Stella Den Haag – Niemand weet, niemand weet (Repelsteeltje)
  • Lejo – Hands up!

Elke groep speelt ongeveer een week op het festival en brengt zowel reguliere voorstellingen als schoolvoorstellingen. Verder staan er nagesprekken ingepland. Van de voorstelling Hands up! Van Lejo zijn vanwege de grote belangstelling extra voorstellingen bijgeboekt. Ook van Mevr. Ophelia van Het Filiaal worden wellicht voorstellingen bijgeboekt omdat deze uitverkocht zijn. Theater Instituut Nederland (TIN) maakt de Nederlandse bijdrage aan dit festival mogelijk met financiële steun van het Fonds Podiumkunsten en de medewerking van de gezelschappen.

New Victory Theater
Het New Victory Theater – gelegen op de hoek van Broadway en 42nd Street – biedt als enig New Yorks theater een internationaal podium voor jeugdtheater. Het presenteerde in de loop der jaren herhaaldelijk en met groot succes Nederlandse groepen, waaronder Theater Terra, Introdans voor de Jeugd, Speeltheater Holland, Het Filiaal en ISH. Nu presenteert het voor het eerst een compleet festival met Nederlandse jeugdgezelschappen.

Kwaliteit Nederlands jeugdtheater dankzij cultuurbeleid
De kwaliteit van Nederlands jeugdtheater wordt al jaren internationaal erkend. Op de jaarlijkse IPAY (International Performing Arts for Youth) winnen Nederlandse jeugdtheatergezelschappen regelmatig eerste prijzen. Het Nederlands jeugdtheater is tot zulke grote hoogten opgebloeid dankzij het cultuurbeleid in Nederland. Als een van de weinige landen beschouwt Nederland jeugdtheater als serieuze podiumkunst en wordt het als zodanig gefinancierd.

Conferentie over Nederlands jeugdtheater
Een deel van het ZOEM! New Dutch Theater festival vindt plaats tijdens de grootste podiumkunstenbeurs ter wereld - de APAP (Association of Performing Arts Presenters) en het festival Under the Radar. Beide evenementen trekken een groot aantal Amerikaanse en internationale programmeurs van podia. Mede daarom organiseren het Consulaat Generaal New York en het TIN een conferentie over jeugdtheater in het algemeen en Nederlands jeugdtheater in het bijzonder.

Theater Instituut Nederland (TIN) maakt de Nederlandse bijdrage aan dit festival mogelijk met financiële steun van het Fonds Podiumkunsten en de medewerking van de gezelschappen.

* Try-outs in Nederland (Engelstalig) op 8 januari, 15.00 uur in Theater Bellevue, Amsterdam en 15 januari om 19.30 uur, Theater aan het Spui, Den Haag).

Dit artikel van is afkomstig van TIN.

Bron: http://www.theaterinstituut.nl/content/view/full/21018