Nieuws­overzicht

07 februari 2012

Nominaties Gouden Krekel

Jeugdtheaterjury geeft aftrap met eerste nominaties seizoen

De eerste theaternominaties voor seizoen 2011-2012 zijn een feit. De jury van de VSCD Jeugdtheaterprijzen – de Krekels – heeft twee Zilveren Krekels toegekend in de categorie ‘meest indrukwekkende productie 2012’. De voorstelling Aap en Beer van Job Raaijmakers en René Geerlings/STIP theaterproducties en de voorstelling Ik ben niet bang van BEER muziektheaterproducties met René Groothof maken hiermee kans op de Gouden Krekel 2012, welke wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater op zondag 9 september in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De VSCD Jeugdtheaterjury over Aap en Beer (5+): “Met cabareteske allure racen Raaijmakers en Geerlings langs de letters van het alfabet. (…) Slapstick, humor, spitsvondige dialoogjes, lettergrapjes op kleuterniveau, filosofietjes, poppenspel, beeldend geweld – het ademt allemaal een originele en frisse energie. Een kolderieke komedie voor kleuters.” René Geerlings werd in 2010 genomineerd voor de VSCD Mimeprijs.


Over Ik ben niet bang (8+) zegt de jury het volgende: “Groothof toont zich wederom een groots verhalenverteller. (…) zijn meeslepende, kalme manier van vertellen, zijn uitmuntende transformaties, de goed gedoceerde muziek en de zorgvuldige regie hebben een indringend effect. Ik ben niet bang kent een unieke kwaliteit die zowel bij de strot grijpt als ruimte biedt aan de fantasie van de toeschouwer.”

Beide voorstellingen zijn vandaag te zien tijdens de STIP Presentatie dag te Amsterdam, waar bekend wordt gemaakt dat STIP theaterproducties, in samenwerking met Jeugdtheater de Krakeling, het initiatief neemt tot het oprichten van een Jeugdtheaterfonds, voor toptalent binnen het jeugdtheater.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) kent de jeugdtheaterprijzen (de Krekels)  toe aan jeugdtheatervoorstellingen en podiumkunstenaars die binnen dit genre actief zijn. De VSCD heeft de Krekels ingesteld om makers te eren en uiting te geven aan hoezeer zij het jeugdtheater de moeite van bezoeken waard vindt. Alle genres binnen de podiumkunsten voor jeugd en jongeren komen in aanmerking voor de prijzen. De Gouden en Zilveren Krekels worden toegekend in twee categorieën: De Krekels voor de meest indrukwekkende productie en de Krekels voor de meest indrukwekkende podiumprestatie.

Bron: BPP