Nieuws­overzicht

04 juli 2012

Open Brief toekomst Het Houten Huis

 

       Open Brief – Het Houten Huis

                                                                                                                                                   Edam, 1-7- 2012

Het Houten Huis & theater in Edam

Wij, Het Houten Huis, willen jullie graag op de hoogte brengen van de nieuwe situatie die is ontstaan voor Het Houten Huis. Zoals jullie wellicht weten zijn we door Speeltheater Holland gevraagd om hun theater in Edam over te nemen. We hebben met elkaar twee jaar met veel plezier gewerkt. Gedurende deze periode is er veel gebeurd. We hebben prijzen gewonnen en zijn flink gegroeid. Speeltheater Holland heeft Het Houten Huis veel gesteund; daar zijn we hen en alle medewerkers enorm dankbaar voor.

FPK
Onlangs hebben we een aanvraag inclusief een ondernemersplan geschreven voor het FPK (Fonds Podiumkunsten) om ons te vestigen in Edam, begin augustus krijgen we hiervan de uitslag. Maar we hebben op dit moment te maken met een klimaat van cultuurbezuinigingen Er vallen harde klappen in theaterland, ook voor Het Houten Huis heeft dat gevolgen. De provincie Noord-Holland heeft namelijk aangegeven de komende jaren slechts de helft van de subsidie te geven en over vier jaar alle subsidie te stoppen. Dit is zorgelijk omdat onze eventueel belangrijkste subsidiegever het FPK juist als eis heeft dat er andere subsidiegevers zijn. Kortom, als we in Edam blijven is ons voortbestaan na vier jaar heel erg onzeker.

BIS
Nu heeft zich in Nederland een bijzondere situatie voorgedaan: in het noorden van het land (Groningen/Friesland/Drenthe) is een ‘BIS-plek’ voor jeugdtheater is vrijgekomen. Een BIS-gezelschap valt onder de Basis Infra Structuur. Hieronder vallen in Nederland maar acht jeugdtheatergezelschappen. Deze relatief grote gezelschappen zijn gevestigd in de kernpunten/hoofdsteden van Nederland. Wij zijn door verschillende culturele instellingen in Groningen benaderd om met hun ondersteuning hier een aanvraag voor te doen. De subsidie voor deze gezelschappen staat vast en is ‘slechts’ afhankelijk van kwaliteits- en prestatie-eisen. Dat geeft dus veel meer zekerheid voor de toekomst.

Het Houten Huis & Groningen
Elien van den Hoek (artistiek leider HHH) is haar carrière gestart in Groningen en heeft daar de afgelopen tien jaar diverse voorstellingen gemaakt. Hierdoor heeft Het Houten Huis ‘wortels’ in Groningen en hebben we er een publiek en netwerk opgebouwd. In korte tijd, maar na intens overleg, hebben we besloten dat we ook een aanvraag voor deze BIS-plaats willen indienen. Belangrijke redenen zijn dat er voor Het Houten Huis veel artistieke (groei)mogelijkheden in Groningen liggen en dat een BIS-gezelschap naast het produceren van voorstellingen een waardevolle maatschappelijke functie heeft. Bovenal is de toekomst van Het Houten Huis in Groningen veel zekerder dan in Noord-Holland.

Mocht het zo zijn dat onze BIS- aanvraag gehonoreerd wordt, wat wij hopen, dan zou het betekenen dat de artistieke kern moet verhuizen (wat we niet makkelijk vinden) en dat Het Houten Huis zich niet meer zal kunnen vestigen in het mooie theater in Edam.

Kans & toekomst
Wij realiseren ons dat het een verwarrende situatie is dat we nu inzetten op twee plekken om onze toekomst -van mooi theatermaken- te waarborgen. We hebben met heel veel inzet de afgelopen jaren in Edam gewerkt en Speeltheater Holland heeft ons geholpen om te kunnen groeien. Dat we nu de kans krijgen om serieus een BIS-aanvraag te doen, is mede dankzij hen. We hadden nooit gedacht dat we op een andere plek dan Edam zouden moeten inzetten; maar dit is een kans die we in verband met onze toekomst niet voorbij kunnen laten gaan.

Het Houten Huis & Speeltheater Holland
Hiermee kiezen we dus, als onze aanvraag positief beoordeeld wordt, voor een andere plek. Maar de samenwerking met Speeltheater Holland willen wij graag voortzetten en hadden we zelfs uit willen breiden. We hebben de artistieke leiding van Speeltheater van begin af aan op de hoogte gehouden en toen we onze definitieve keuze hadden gemaakt, zijn zij als eersten ingelicht.

Wij wachten nu beide aanvragen af en houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.
Hopelijk zien we jullie binnenkort bij een van onze voorstellingen, waar dan ook! Wie meer informatie wil, kan ons altijd bellen of mailen.


Een hartelijke groet,

Elien van den Hoek, David van Griethuysen, Martin Franke en Inez de Bruijn.

(Artistieke kern Het Houten Huis)
 

www.hethoutenhuis.org

info@hethoutenhuis.org

David van Griethuysen; 06-19168062