Nieuws­overzicht

25 september 2012

Nieuwe Zakelijk leider van Maas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BERNADETTE STOKVIS 
ZAKELIJK LEIDER VAN HET NIEUWE GEZELSCHAP MAAS

Bernadette Stokvis, algemeen directeur van het Korzo Theater Den Haag, wordt op 1 februari 2013 de zakelijk directeur van Maas. Maas is theater en dans voor jong publiek van de makers van Siberia, MEEKERS en Max.. Naast produceren zal Maas in eigen huis, theater De Gouvernestraat, gaan programmeren voor jeugd en jongeren. Bernadette Stokvis zal met artistiek directeur Moniek Merkx de leiding van gezelschap en huis op zich nemen.

Bernadette Stokvis
Bernadette Stokvis is sinds 1984 werkzaam bij het Korzo Theater, Den Haag. Zij was er van 1992 tot 1998 artistiek directeur en is er sinds 1998 algemeen directeur. Korzo is sinds 1992 het grootste productiehuis voor dans in Nederland. Ook programmeert Korzo voorstellingen en concerten in het eigen theater in Den Haag en organiseert lessen en workshops in huis en op school voor jongeren. De gecombineerde ervaring van programmeren en produceren maakt Stokvis de perfecte kandidaat voor de functie van zakelijk directeur bij Maas.

Daarnaast heeft Stokvis bestuurlijke ervaring. Ze zat onder andere van 1994 tot 2004 in het bestuur van MEEKERS, van 2003 tot 2009 in het bestuur van Directie Overleg Dans en sinds 2008 is zij lid van de Raad van Toezicht van het TIN.   Maas, gezelschap en huis Maas onderscheidt zich van de overige Nederlandse jeugdgezelschappen door de unieke combinatie van theater en dans. Maas is fysiek, fantasievol en uitgesproken in alles, ook in educatie. Maas speelt voor iedereen vanaf 2,5 jaar, voor schoolklassen, families, jongeren en jong volwassenen, in Rotterdam en de rest van de wereld. Moniek Merkx (Max.) heeft de artistieke leiding op zich genomen. De algemene artistieke beleidslijnen worden bepaald door een artistieke raad waar ook Arthur Rosenfeld (MEEKERS) en Jolanda Spoel (Siberia) in zitten.  De Gouvernestraat in Rotterdam wordt een toegankelijke plek waar Maas zich uitgebreid presenteert en waar vanuit een inhoudelijke verbinding met het gezelschap wordt geprogrammeerd. De ontmoeting tussen professionele makers en jong publiek staat centraal.  Een plek waar het publiek actief betrokken wordt bij theater en dans.

Drie positieve adviezen Maas heeft drie positieve adviezen ontvangen. In april bracht de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) een positief advies uit over het gezelschap Maas voor de periode 2013-2016. In mei volgde een positief advies van de Raad voor Cultuur voor de kernfunctie jeugdtheater. Op 1 augustus werd bekend dat ook de aanvraag bij het Fonds Podiumkunsten voor de kernfunctie dans positief is beoordeeld en grotendeels is gehonoreerd.

In september maakte het Rotterdamse College B&W het verdelingsvoorstel voor het cultuurplan openbaar, met daarin wederom goed nieuws voor Maas. Voor de exploitatie van De Gouvernestraat als presentatieplek voor theater en dans voor jong publiek stelt het College extra geld ter beschikking, bovenop het bedrag dat in april al was geadviseerd door de RRKC. Met deze exploitatie ontstaat in De Gouvernestraat een centrum voor jeugdcultuur dat de potentie heeft een belangrijke schakel te worden in de keten van talentontwikkeling. Het verdelingsvoorstel wordt half november 2012 vastgesteld tijdens de begrotingsbehandeling door de Gemeenteraad van Rotterdam.

Bron: Marketing & Communicatie Maas