Nieuws­overzicht

09 april 2013

Zilveren Krekel winnaars


Foto: Tom van Dijke
STIP feliciteert alle Zilveren Krekel winnaars 2013 en in het bijzonder Elout Hol van Theater Gnaffel en De Toneelmakerij en Theater de Vest met Mehmet De Veroveraar.

De eerste Zilveren Krekels zijn bekend gemaakt door de Jeugdtheaterjury. De Zilveren Krekels maken in september kans op de Gouden Krekel, de Jeugdtheaterprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) voor de meest indrukwekkende podiumprestatie of productie.Zilveren Krekel jeugdproductie
In de categorie meest indrukwekkende productie hebben de voorstellingen Prinses van tuig en richel van Theatergroep Siberia, niet wiet, wel nel van Hoge Fronten/Lieke Benders (in co-productie met tmg LAP), Woef Side Story van het Ro Theater en Mehmet De Veroveraar van de Toneelmakerij in samenwerking met Theater de Vest een Zilveren Krekel ontvangen.

Over Prinses van tuig en richel, de laatste voorstelling van Theatergroep Siberia - voordat zij verder zijn gegaan als Maas - zegt de jury: “Regisseur Jolanda Spoel zet met deze voorstelling een krachtig uitroepteken bij het einde van Theatergroep Siberia; wat een onaangepast slotfeest.” Jolanda Spoel was werkzaam als artistiek leider van Theatergroep Siberia. Vanaf 2013 vormen de makers van Theatergroep Siberia, Meekers en Max. het nieuwe gezelschap Maas theater en dans voor jong publiek.

“In een even magische als huiselijke enscenering doet Benders volledig recht aan de kordate poëzie van het gelijknamige, prachtige miniatuurboekje van schrijfster Joke van Leeuwen” aldus de jury over de voorstelling niet wiet, wel nel.

“Betoverend” noemt de Jeugdtheaterjury de prachtig uitgevoerde hondenkostuums en de filmische decors van het Ro Theater in Woef Side Story. “De voorstelling is precies wat ze beloofd te zijn: een groot feest voor jong en oud.”

Over de theatermarathon Mehmet De Veroveraar van de Toneelmakerij zegt de jury: “De locatievoorstelling werd niet minder dan een historische happening: een overweldigende ervaring in een grote, Oosters aangeklede fabriekshal.”

Zilveren Krekel podiumprestatie
In de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’ ontvangt Carly Everaert een Zilveren Krekel voor de kostuums in de voorstellingen Mehmet De Veroveraar en Pinokkio. De jury: “De kostuums van Carly Everaert zijn niet alleen een lust voor het oog, ze vertegenwoordigen ook subtiel of expliciet de sfeer van de voorstelling als geheel.” Ook Elout Hol heeft binnen deze categorie een Zilveren krekel gekregen voor zijn poppentheater. Over Hol zegt de jury: “Hij bezit een fenomenale techniek, waarbij hij zich volledig ten dienst stelt aan zijn poppen. (…). Na 25 jaar vakmanschap lijkt Elout zich nog altijd te kunnen verdiepen in zijn fabelachtige techniek en brede spectrum aan bonte poppen.”

De Gouden Krekels 2013 voor de meest indrukwekkende productie en de meest indrukwekkende podiumprestatie worden in september uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival.

De VSCD Jeugdtheaterjury bestaat uit Walther van den Heuvel, Barbara Lindenbergh, Colette van Wees, Brechtje Zwaneveld, Jorieke Abbing, Eva Pit en Annette Embrechts.

Bron: http://promotiepodiumkunsten.nl/over-ons/nieuws/zilveren-krekels-voor-jeugdtheater