Theatermakers STIP
Bij STIP werken theatermakers omdat ze voor het eerst alles helemaal zelf willen doen. Hun productie precies zo vormgeven zoals zij dat willen met een cast en crew die ze zelf samenstellen. Ze willen de vrijheid ervaren zelf hun keuzes te kunnen maken en hun eigen handtekening verder te ontwikkelen, en met die voorstelling op tournee gaan.

Bij STIP zijn theatermakers meer dan alleen regisseur. Zij maken het hele proces mee van concept tot de verkoop en van auditie naar voorstelling.


De eigen producties van Stip worden mogelijk gemaakt met ondersteuning van:
Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Fonds Podiumkunsten, het LIRA Fonds, het VSB Fonds, Fonds21, Stichting De Versterking, Stichting Zabawas, Stichting Melanie, de Triodos Foundation, Prins Bernhard Cultuur Fonds, de Janivo Stichting.

 

 ​​

 

Studio Brei

Studio Brei 

Theatermaker Anne Maike Mertens, theatervormgever Bibi Trompetter en jeugdtheaterschrijver Malou de Roy van Zuydewijn zijn samen Studio Brei: een jeugdtheatercollectief dat samenwerkt met een breiclub en een wisselende kinderredactie. Na het succesvolle Superoma, (6+) (tour en reprise 2017/2018) waarin de superheldenstatus van een oma werd gesymboliseerd door een oma die haar ‘levensgeheimen’ aan haar kleinkind doorvertelt, volgde in 2019 onderzoek naar ‘wat eng is’. Samen met Theaterfestival Boulevard werd de installatie De Minotaurus (2+) gepresenteerd. Dit  gebreide half stier-half mensenmonster, op wiens schoot het met en voor kinderen bewerkte minotaurusverhaal werd voorgelezen, was het vooronderzoek voor De Minotaurus, een monsterlijk labyrint (6+): een interactieve theaterervaring in een labyrint voor festivals en theaters. Elke ronde kunnen 15 kinderen naar binnen. En een schoolklas per uur.


Meer over Studio Brei

Charlie Duran

Charlie Duran

Charlie Duran (Urban Contemporary AHK 2014) is een theatermaker en cultureel ondernemer. Na professioneel gedanst te hebben verdiept hij zich nu in het zelf maken van voorstellingen met als centrale vraag: hoe kun je het publiek de hoofdrolspeler maken van je verhaal? Charlie doet onderzoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen, waarin danstheater, verhaaltechnieken en technologie samenkomen in een combinatie tussen kunst, bewustwording, ondernemerschap en technologische ontwikkeling. Hij ontwikkelt nieuwe concepten waarmee een breed publiek wordt ondergedompeld in een verrassende artistieke en maatschappelijk geëngageerde ervaring. Charlie maakte een mobiele technologisch innovatieve escaperoom voor theaters en bedrijven, en won de Jeugdtheaterpitch 2018 met een voorstel voor een gegamificeerde escape-danstheatervoorstelling die zich afspeelt in het gehele theatergebouw.

“Het is echt pionierswerk wat Duran doet: het is geen sinecure om interactiviteit en de meer traditionele geneugten van passief toeschouwerschap op een bevredigende manier met elkaar te verbinden. Laboratory of Men slaagt daar echter uitstekend in en is onmisbaar voor iedereen die zich voor nieuwe kunstvormen interesseert.” - Theaterkrant 10 september 2017.

Meer over Charlie Duran

Marjet Moorman

Marjet Moorman

Marjet Moorman (Maastricht, regie 2010) werkt als theatermaker en schrijver bij theaterschool Rabarber in Den Haag. Ze maakt jeugdtheater met getalenteerde jongeren. Geïnspireerd op gesprekken en improvisaties samen met jongeren schrijft ze theaterteksten voor deze leeftijdscategorie. Met jeugdtheatergezelschap Laika uit Antwerpen schreef en regisseerde ze in 2016 My robot is a lover. Een terugkerend thema is de zoektocht van jongeren naar hun identiteit. In 2019 ontving ze van het FPK een werkbijdrage voor een nieuwe jeugdtheatertekst Upload to heaven. Met Marjet gaat met Stip op zoek naar een regisseur die haar nieuw te schrijven tekst kan omzetten naar een volledige voorstelling.

Meer over Marjet Moorman

Laura van Hal

Laura van Hal

Laura van Hal maakt brutaal circustheater voor jong en oud, vol risico, dynamiek en humor. Door de combinatie van circus met dans en bewegingstheater geeft Laura een diepere betekenis aan de spectaculaire acrobatische toeren en neemt zij haar publiek mee op een avontuurlijke reis.

Meer over Laura van Hal

Belle van Heerikhuizen

Belle van Heerikhuizen

Een jonge regisseur met een grote liefde voor taal en muziek. In haar voorstellingen behandelt ze donkere thema's die ze op een lichte, menselijk en invoelbare manier belicht. Haar werk wordt altijd gedreven door een grote noodzaak en is helder van toon. 

Meer over Belle van Heerikhuizen

Hendrik Kegels en Sonja van Ojen

Hendrik Kegels & Sonja van Ojen 

Hendrik Kegels (Maastricht, performance 2016) en Sonja van Ojen (Maastricht, performance 2016) zijn van mening dat onze fantasie een ongelofelijk belangrijke, maar vaak vergeten eigenschap is, die de mens tot mens maakt. Met hun vorige voorstelling Phantom Island onderzochten ze de verbeelding van de theaterzaal door middel van een exact lijkende maquette van de zaal. Op ‘Tolkiense’ wijze creëerden ze een fantasiewereld bovenop onze ‘echte’ wereld. Micro gaat over wat er wél te zien is. De magie van het alledaagse, zodat het vanzelfsprekende niet onopgemerkt blijft. Kleine dingen spelen hier de hoofdrol: het stopcontact, de vloer, een vlekje verf, de verwarmingsbuis worden de protagonisten van deze voorstelling. Een lichtschakelaar van 2 meter hoog krijgt voor het eerst de kans om zijn verhaal te vertellen aan een aandachtig en luisterend publiek.

Studio Figur

Studio Figur 

Stduio Figur is het jonge gezelschap van Noufri Bachdim (Docent Theater HKU 2016) en Pluck Venema (Theatervormgeving HKU 2016). Zij zijn veelzijdige makers die een nieuw geluid toevoegen aan het Nederlands figuren- en poppentheater. Met een verrassend en subtiel samenspel van poppen, live video en muziek nemen ze kinderen (en zeker ook volwassenen) mee in prachtige, beeldende voorstellingen. Ze vormen een nieuw divers en poëtisch geluid in het Nederlandse (jeugd)figuren- en objecttheater. De laatste voorstelling SSST! werd gemaakt onder begeleiding van René Geerlings van BonteHond en in coproductie met ROSE Stories, waar zij tot einde 2021 in een Nieuwe Makers Regeling van het FPK zitten. Poppentheater is een traditioneel populaire theatervorm, maar er zijn maar heel weinig innovatieve goede diverse verhalenvertellers voor dit genre, dat absoluut verder ontwikkeld moet worden.

Meer over Studio Figur

Lennart Monaster

Lennart Monaster

Lennart (Toneelacademie Maastricht 2004) speelde en regisseerde bij Laagland en is acteur en muzikant bij producties van verschillende gezelschappen. Hij maakt bij Stip in 2020 de muziektheatervoorstelling Van Hamelen & The Rats. In de komende periode ontwikkelt hij samen met schrijver Peer Wittenbols een nieuwe muziektheatervoorstelling voor een jong publiek of gaat voor Extremely Loud, naar het boek van Jonathan Safran Four. Lennart wil als regisseur zijn samenwerking met schrijvers verdiepen, hij heeft nog nooit met een zelfgekozen schrijver gewerkt. Het opvullen van dat gemis staat dan ook centraal in zijn traject bij Stip.

Meer over Lennart Monaster

Sanne Nouws

Sanne Nouws

Sanne Nouws maakt levensecht, grappig en bont theater met scherpe randjes. Haar jeugdvoorstellingen bestaan niet zonder de reacties van kinderen in het publiek. Sanne speelt met de spelregels van theater waardoor echt en nep rigoureus door elkaar lopen.

Meer over Sanne Nouws

Daniël van Klaveren

Daniël van Klaveren

Multitalent Daniël van Klaveren regisseert, schrijft en acteert. Zijn muzikale voorstellingen zijn geworteld in de wereld van vandaag. Daniel geeft twijfelaars en buitestaanders een stem. Eigenzinnige personages die tegen de stroom in zichzelf proberne te zijn. 

Meer over Daniël van Klaveren

Sara de Monchy / Dakzonderhuis

Sara de Monchy / Dakzonderhuis

Sara de Monchy, (Maastricht, regie 2017), heeft een nieuw gevormd jonge makers-collectief samengesteld, verder bestaande uit Machiel Rodenburg (2017 Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, acteur) en Jelle Hoekstra (2016 performance-opleiding Toneelacademie Maastricht, acteur). Het verhaal van Het Mysterie van de Grote Mensen 7+, gaat over een jongen van 7 die een aantal volwassenen in een kijkdoos stopt en ze stiekem bespiedt. Wat doen volwassenen eigenlijk als ze denken dat er geen kinderen met ze meekijken? Deze proeve die te zien was op De Parade is een intrigerend begin voor een volledige productie en een stap naar een volgende nieuwe voorstelling die gemaakt gaat worden in samenwerking met de NTR, en wordt als podcast op de nationale radio uitgezonden.

Sara heeft ook een familiepodcast op NPO Zapp, Sara’s Mysteries. Hierin ontrafelt Sara de Monchy samen met jonge mensen mysteries die hen niet meer loslaten. Elke aflevering schakelt één kind de hulp van Sara in om een raadsel uit te zoeken. Lukt het hen om met vreemde inbraakpogingen, spionage en graaf- en speurwerk de mysteries op te lossen? Dit is een true crime kinderpodcast voor de hele familie!

Meer over Sara de Monchy

Ragazze Quartet

Het Ragazze Quartet

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten, bevlogen en op een hoog niveau. Het is een lang gekoesterde wens van Stip om, na het succes van De Zus van Mozart, in te haken op het in Nederland zeer populaire klassieke, vaak educatieve, muziekaanbod voor kinderen, en daar kwalitatief (tekst)theater aan toe te voegen. Met spraakmakende familieprogramma’s is het Ragazze Quartet een frisse en innovatieve stem in de klassieke muziekscene. Het kwartet werkt vaker samen met oorspronkelijke en diverse stemmen in theater, dans en literatuur. Ze gaan met Stip op zoek naar een regisseur die samen met hen een voorstelling maakt over Vivaldi in een ondergestroomd Venetië en zo klassieke muziek in combinatie met (spel/tekst)theater voor kinderen toegankelijk maakt.

Meer over Ragazze Quartet

Job Raaijmakers

Job Raaijmakers

Theatermaker Job Raaijmakers maakt brutale familievoorstellingen die kinderen én hun opvoeders op speelse wijze aan het denken weet te zetten. Voor elke productie stelt hij een bijzonder team van eigenzinnige theatermakers samen. Fotograaf: Wybe van Brakel

Meer over Job Raaijmakers

Blackman&Blokland

Blackman & Blokland

Yahmani Blackman en Dorothy Blokland zijn twee jonge theatermakers die graag de grens van de absurditeit op zoeken. Ze vertellen over wat het is om een vrouw te zijn met een kleurrijke geschiedenis. Een geschiedenis die vloekt en viert, die soms even verdwijnt, maar altijd terugkomt met een verhaal. Dit levert niet alleen lachwekkend ongemakkelijke momenten op met een goede dosis pijnlijke humor, maar ook stiltes waar het publiek en de spelers elkaar ontmoeten en een andere manier van luisteren en kijken.

Meer informatie over Blackman&Blokland

Tg. Winterberg

Tg. Winterberg 

Tg. Winterberg is een eigenzinnig theatergezelschap dat energieke en visuele voorstellingen maakt, vol krachtige beelden met een rijk palet aan manipulatietechnieken. Tg. Winterberg combineert poppen, objecten en acteurs in vindingrijke en poëtische producties. Voor elke voorstelling wordt gewerkt met een passend collectief.

Meer over Tg. Winterberg