In het Hol van de Leeuw 14+

Een muzikale theatervoorstelling over hokjesgeesten

De meest gehate Marokkaan van Nederland gaat het gevecht aan met alles en iedereen. Maar wie is nou daadwerkelijk de vijand? Zijn het ‘de anderen’? Of is de vijand dichter bij huis te vinden?

hok·jes·den·ken (ww.) - een ongenuanceerde wereldbeschouwing hebben.
hok·jes·geest (de ~ (m.)) - bekrompen instelling.
hok·jes·men·ta·li·teit (de ~ (v.)) - mentaliteit van iem. die de neiging heeft bevooroordeeld te zijn.


Zijn hele leven lang wordt rapper Rachid ‘Appa’ El Ghazaoui al in hokjes geplaatst, maar wie is hij werkelijk? Amsterdammer, voetbalfan, zoon, broer, vriend, buurman, Marokkaan, moslim, rapper, dichter, acteur, verhalenverteller, denker, doener, bruggenbouwer, provocateur, strijder, extremist, antisemiet, crimineel, boos, trots... Hij is niet in één hokje te stoppen en geen label past op hem. In In het Hol van de Leeuw probeert Appa zich te bevrijden van al die hokjes die hem zijn opgelegd.

Speerpunten

  • Met in de hoofdrol de rebellerende rapper Appa.
  • Uitgevoerd door een cultureel zeer diverse cast.
  • Saman Amini was recent zeer succesvol in de theatervoorstellingen Nobody Home en Jihad (door Daria Bukvic) en met zijn Oerol-hit A seat at the table.

educatie

Er is ter voorbereiding van de voorstelling een interactief digitaal lespakket beschikbaar. Daarin spreken de spelers en regisseurs zich uit over de voorstelling, de verschillende onderwerpen en de totstandkoming. Er zijn nagesprekken met de cast mogelijk, waarin leerlingen het podium wordt gegeven om direct te reageren op de voorstelling en zich uit te spreken over de thematiek. Na afloop van de voorstellinge kunnen de leerlingen vorm en inhoud combineren door samen een videoclip te maken over hokjesdenken.
Kerndoelen: 3, 38, 54, 55

Beeld: ©Kamerich & Budwilowitz/EYES2

In het Hol van de Leeuw 14+
Leeftijd
12+
Speelperiode
okt t/m dec 2018
Discipline
muziektheater
Duur
60 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 3,5
Max. bezoekers
max. 400 bezoekers / max. 250 leerlingen
Educatie
Niet beschikbaar
Bijzonderheden
Artistieke leiding: Hildegard Draaijer
Regie
Saman Amini en Nima Mohaghegh
Tekst
Saman Amini en Nima Mohaghegh
Spel
Rachid El Ghazaoui (Appa), Saman Amini e.v.a.