De wereld & Ko 10+

Je hebt Ko en zijn vader. Altijd zo geweest. Papa werkt en Ko kookt en papa stofzuigt en Ko doet de afwas. Het is prima verdeeld tussen die twee. Niks meer aan doen dus. Als papa beneden de krant leest, begint boven De Grote Ko-show. Elke dag opnieuw oefent Ko in beroemd zijn. Hij weet misschien nog niet precies hóe hij beroemd gaat worden, maar als de kastdeur een grote interview tafel wordt, schuift Ko er twee stoelen omheen en kan het vraaggesprek beginnen. Ko is de interviewer, natuurlijk. En Ko is ook gewoon nog Ko. Welkom bij De Grote Ko-show! Zijn vader heeft een goed idee. Beroemd worden kan ook vanaf de andere kant van de tafel. ‘Hoe bedoel je, pap?’

‘Als interviewer, of als journalist. Net als mama.’ ‘Maar ik héb toch helemaal geen moeder?’ Het is Ko en papa. Papa en Ko. En zo is het toch altijd geweest? Maar mama, vertelt papa, was in de oorlog. Welke oorlog, wil Ko weten. ‘Elke oorlog’. Als Ko tien wordt, vertelt papa hem het verhaal van zijn moeder. Een verhaal over liefde, over het kwaad, over dapperheid. Hoe leg je aan een kind uit dat de wereld soms behoorlijk ingewikkeld is?

Speerpunten

 
  • Gideon Samson, onderscheiden met vele kinderboekenprijzen schrijft de tekst. In 2010 werd hij op 25-jarige leeftijd, met het boek Ziek de jongste Zilveren Griffel winnaar ooit.
  • Belle van Heerikhuizen: winnaar van de Ton Lutz Award 2016 en de Stip Jeugdtheaterpitch 2016.
  • Alex Hendrickx, bekend van de televisieserie Petticoat en de films Ventoux en Fissa, speelt de titelheld. Tibor Lukács, bekend van zijn rollen bij onder andere het Nationale Toneel en Toneelgroep Oostpool speelt de vader.

Educatie

Er verschijnt een gelijknamig boek, De wereld & Ko, geschreven door Gideon Samson, naar aanleiding van de voorstelling. Daarnaast wordt er een lesbrief ontwikkeld door Rosa Schogt.
Kerndoelen: 54, 55, 56
 
Beeld: Sanja Marusic
De wereld & Ko 10+
Leeftijd
10+
Speelperiode
feb t/m mei 2019
Discipline
tekst toneel
Duur
75 minuten
Speelvlak
8 x 7 x 4
Max. bezoekers
max. 250 bezoekers / max. 200 leerlingen
Educatie
Niet beschikbaar
Regie
Belle van Heerikhuizen
Tekst
Gideon Samson
Spel
Alex Hendrickx, Tibor Lukács en een muzikant