10+

De wereld & Ko

Belle van Heerikhuizen

Belle van Heerikhuizen

Is het liegen, jokken of verzinnen?

De Grote Ko-show staat op het punt te beginnen. De camera draait en er klinkt een daverend applaus wanneer Ko de studio binnen loopt. Een staande ovatie, een joelende menigte voordat ze live gaan in 3-2-1 GO! Tenminste, dat is de droom. De studio is gewoon Ko’s huis en de camera een bezem met een muts op. Ko verzint én Ko oefent. Later wordt hij namelijk beroemd,  dat weet hij zeker en daarom oefent hij alvast. Samen met zijn vader verzint hij zijn wereld.

Maar beroemd worden kan ook vanaf de andere kant van de tafel. ‘Hoe bedoel je, pap?’ ‘Als interviewer, of als journalist. Net als mama.’ ‘Maar ik héb toch helemaal geen moeder?’ Het is Ko met papa. Papa en Ko, zo is het altijd geweest. Mama was in de oorlog, vertelt pap. Welke oorlog? wil Ko weten. ‘Elke oorlog’. Als Ko tien wordt, vertelt papa het verhaal van Ko’s moeder en haar strijd.

De wereld & Ko is een fantasievolle, stoere en muzikale zoektocht naar de waarheid van Ko’s moeder. Een verzonnen verhaal over liefde en het kwaad, over dapperheid en over de grote wereld, die soms best ingewikkeld lijkt.

Speciaal

  • Gideon Samson, onderscheiden met vele kinderboekenprijzen schrijft de tekst. In 2010 werd hij op 25-jarige leeftijd, met het boek Ziek de jongste Zilveren Griffel winnaar ooit.
  • Belle van Heerikhuizen: winnaar van de Ton Lutz Award 2016 en de Stip Jeugdtheaterpitch 2016.
  • Alex Hendrickx, bekend van de televisieserie Petticoat en de films Ventoux en Fissa, speelt de titelheld. Tibor Lukács, bekend van zijn rollen bij onder andere het Nationale Toneel en Toneelgroep Oostpool speelt de vader.

Educatie

Er verschijnt een gelijknamig boek, De wereld & Ko, geschreven door Gideon Samson, naar aanleiding van de voorstelling. Daarnaast wordt er een lesbrief ontwikkeld door Rosa Schogt.
Kerndoelen: 54, 55, 56
credits
Regie
Belle van Heerikhuizen
Tekst
Gideon Samson
Spel
Tijn Docter en Minne Koole
Compositie
Mats Voshol
Dramaturgie
Celine Buren
Kostuums
Hanne Pierrot
Lichtontwerp
Petra Eikelenboom
Leeftijd
10+
Speelperiode
feb t/m mei 2019
Discipline
tekst toneel
Duur
75 minuten
Speelvlak
8 x 7 x 4
Max. bezoekers
max. 250 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
15-02-'1919:30
Amsterdam
02-03-'1919:30
De Meern
03-03-'1914:30
Utrecht
15-03-'1919:30
Den Haag
06-04-'1919:30
Rotterdam