De knettergekke wereld achter het raam 8+

Een tegendraadse voorstelling over grote en kleine verschillen

Ze zijn broers. Ze wonen al jaren in hetzelfde huis in een drukke straat. Het zijn een beetje vreemde broers. Ze gaan nooit, maar dan ook nóóit, naar buiten. Want als ze uit het raam kijken zien ze genoeg. Hoofdschuddend zitten de broers naast elkaar. “Daarbuiten,” zeggen ze, “daarbuiten zijn zo veel verschillende mensen! Er zijn mensen die keihard schreeuwen en mensen die altijd naar de grond kijken. Sommigen zijn zo wit als sneeuw, anderen zo bruin als karamel. Je zou er bijna gek van worden. Nee, we blijven lekker binnen vandaag.”

Tot op een dag de jongste zegt: “Kom, trek je jas aan, ik wil wel eens zien hoe het buiten is.” Zodra de broers de deur uitstappen, gebeurt er iets vreemds. Iedereen zegt de jongste gedag, maar als ze de oudste zien gaan ze vlug aan de overkant lopen. Maar bij de slager krijgt de oudste een plak worst, terwijl de jongste niet naar binnen mag! Als ze zeggen dat ze broers zijn, gelooft niemand ze. 

Een beetje een naïeve voorstelling vol weetjes, vrolijkheid en vooroordelen. Over twee broers die onderzoeken waarom ze in de knettergekke wereld achter het raam geen broers meer kunnen zijn.

Speerpunten

  • Eerste jeugdvoorstelling van Sadettin Kirmiziyüz.
  • Een nieuwe theatertekst van Ad de Bont. 
  • Serieus, actueel thema in een vrolijk jasje. Voor iedereen die het leuk vindt om verder te kijken dan zijn (of haar) neus lang is.

educatie

Aan de hand van portretten van onbekende mensen onderzoeken we onze eigen vooroordelen. Wie geef jij een plakje worst en wie krijgt er zeker niks? We maken karikaturen van alle vreemde vogels die je zoal op straat tegen komt. Kunnen we onze schroom overwinnen en contact met ze maken?
Kerndoelen: 1, 2, 3, 7, 34, 35, 37, 54, 55, 56, 57, 58.

Beeld: Jan Hoek  

De knettergekke wereld achter het raam 8+
Leeftijd
8+
Speelperiode
sept t/m nov 2018
Discipline
toneel
Duur
75 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 5
Max. bezoekers
max. 400 bezoekers / max. 250 leerlingen
Educatie
Niet beschikbaar
Concept & idee
Sadettin Kirmiziyüz
Regie
Paul Knieriem
Tekst
Ad de Bont
Spel
Sadettin Kirmiziyüz e.a.