5+

Poppenkast

Oer-Hollandse poppenkast ... met live-animatie en Augmented Reality

De Toneelmakerij

Paul Knieriem

Poppenkast is de nieuwe voorstelling van regisseur Paul Knieriem. Met acteurs Denise Aznam en Floyd Koster laat hij zich inspireren door de oer-Hollandse poppenkast van Jan Klaassen en Katrijn. Tegelijk gebruikt Knieriem de nieuwste technieken voor zijn verhaal, zoals Motion Capture, een techniek gebruikt om bewegingen te kopiëren naar live-animatie en Augmented Reality.

Dennis Asbak en Floor Kotser zijn professionele poppenkastspelers, een eeuwenoud ambacht. Niets mooier dan stad en land af te reizen met vrolijke voorstellingen. Maar vandaag wil het even niet zo lukken. De kinderen schreeuwen er de hele tijd doorheen en Jan Klaassen en Katrijn komen in opstand. Ze zijn moe van dat gemep met die deegrollers en die klappen voor hun kop. Ze gaan liever in relatietherapie. Ze leggen het werk neer en verlaten de kast.

Nu moeten Dennis en Floor zelf aan de bak. Want je kunt anderen wel het vuile werk op laten knappen, maar wie
zijn zij zelf als ze zich niet kunnen verschuilen achter een handpop? Wie bespeelt hier nu eigenlijk wie? En zit een publiek dat opgroeit met smartphones en tablets überhaupt te wachten op de edele kunst van het poppenspel?

Actrice Denise Aznam speelde bij de Toneelmakerij en Maas theater en dans, en de hoofdrol in de succesvolle jeugdserie Ninja Nanny. Floyd Koster was te zien in voorstellingen van o.a. Theater Sonnevanck, het Filiaal en BonteHond.

 

Speciaal

  • Poppenkast gecombineerd met nieuwe technologie
  • Jan Klaassen en Katrijn voor de iPadgeneratie
  • Een kijkje achter het doek van de poppenkast
  • Denise Aznam is bekend van de succesvolle NPO-jeugdserie Ninja Nanny

Educatie

Met behulp van Jan Klaassen en Katrijn spelen we de strijd bij je thuis na en lossen conflicten over bedtijd en bord leeg eten ouderwets op met de deegroller. Werkt dit of knippen kinderen de draadjes door en hebben ze schoon genoeg van deze poppenkast? Met als inspiratiebron het gedicht ‘Ik wil niet meer!’ van Annie M.G. Schmidt maken we nieuwe poppenkastscènes, met kinderen die zich niet als marionet zullen gedragen. Voor klassen is er gratis lesmateriaal beschikbaar.

Kerndoelen: 1, 3, 7, 34, 35, 37, 54, 55, 56, 57, 58.

credits
Regie
Paul Knieriem
Spel
Floyd Koster & Denise Aznam
Dramaturgie
Paulien Geerlings
Leeftijd
5+
Speelperiode
feb t/m apr 2021
Discipline
Theater
Duur
60 minuten
Speelvlak
7 X 7 X 5
Max. bezoekers
Max. 250 bezoeker / max. 175 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend