14+

Snackbar

Over loyaliteit, schaamte en moed

De Toneelmakerij

Timothy de Gilde

Regisseur Timothy de Gilde weet als geen ander beladen onderwerpen bespreekbaar te maken voor jongeren. Hiervoor ontving hij drie jaar op rij een Zilveren Krekel, Bromance werd zelfs bekroond met de Gouden Krekel. Met zijn nieuwste voorstelling Snackbar wil De Gilde een gesprek op gang brengen over het nemen van verantwoordelijkheid als er grenzen overschreden worden. “Wegkijken in plaats van ingrijpen is een grijs gebied, hier wil ik graag theater over maken. Ben je even schuldig als je je hoofd wegdraait? Wanneer sta je op, voor jezelf en voor een ander?”

Een neef en nicht groeien samen op. Van jongs af aan zien ze elkaar op familieweekenden en als ze met hun lievelings oom kilo’s friet eten in de plaatselijke snackbar. Inmiddels zijn ze bijna volwassen en de uitjes naar de snackbar zijn een dierbare traditie geworden. Deze familie idylle spat uiteen als tijdens een van deze gezellige middagen de minder onschuldige herinneringen op tafel komen. De twee doorbreken hun langdurige zwijgen en besluiten verhaal te halen bij hun oom.

Snackbar is een schurende voorstelling over loyaliteit, schaamte en de moed die ervoor nodig is om de confrontatie op te zoeken. Hoe is het mogelijk dat niemand ingrijpt als grenzen overschreden worden? Maakt wegkijken dat je medeverantwoordelijk bent? Of misschien wel medeplichtig? Snackbar is een pleidooi voor opstaan en het doorbreken van stilte.

Speciaal

  • Regisseur Timothy de Gilde won onder meer de Gouden Krekel voor Bromance
  • Als geen ander maakt De Gilde beladen onderwerpen bespreekbaar bij jongeren
  • Auteur Magne van den Berg won de Taalunie Toneelschrijfprijs
  • De acteurs wonnen voor dit concept de Jeugdtheaterpitch van NTF JONG 2017
  • Jong talent op het podium: "Een weergaloze acteerprestatie." (Theaterkrant over El Kharraz Alami) "Yamill Jones heeft een schaamteloos charmante aanwezigheid op het podium." (Jury Het Debuut)

Educatie

Na de voorstelling maken we met het publiek een WETBOEK over intimiteit. Wat kan tegenwoordig nog wel en wat echt niet meer. Met behulp van stemkastjes trekken we met het hele publiek een gezamenlijke grens en leggen we de maatregelen vast die na overtreding volgen (gratis).

Workshop op aanvraag: spelworkshop waarin we ons verzet oefenen op een vieze man of ranzige tante. Wie maakt de meest ongemakkelijke scène? Een humoristische opmaat naar een serieus gesprek over grenzen: waar liggen ze en hoe geef je ze aan? Voor klassen is er gratis lesmateriaal beschikbaar.

Kerndoelen: 1, 3, 4, 6, 7, 10, 36, 48, 49, 50, 51, 52.

credits
Regie
Timothy de Gilde
Tekst
Magne van de Berg
Spel
Yamill Jones, Khadija El Kharraz Alami, Michiel Nooter e.a.
Vormgeving
Janne Sterk
Compositie
Wessel Schrik
Dramaturgie
Paulien Geerlings
Kostuums
Bernadette Corstens
Leeftijd
14+
Speelperiode
okt t/m nov 2020
Discipline
Theater
Duur
75 minuten
Speelvlak
7 X 7 X 5
Max. bezoekers
Max. 350 bezoekers / max. 300 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend