14+

Recht

Als we iets niet krijgen, zullen we het zelf moeten pakken

DOX

Timothy de Gilde

Met Recht danst en speelt DOX een voorstelling over de Incel-beweging, een groep van ‘onvrijwillig celibataire’ jongens die vinden dat ze recht hebben op seks, goedschiks of kwaadschiks. Een voorstelling over krijgen wat je toekomt, over pakken wat iedereen al heeft en vinden dat het je recht is.
 
“Ik ben elke dag lelijk, zonder ooit uit te mogen rusten van mijn eigen lelijkheid. Is dat rechtvaardig? En waarom heb ik geen seks? Ze zeggen dat we alle kansen hebben, maar alles wat er echt toe doet is al voor je bepaald. En dat voor de rest van je leven. Als we de dingen niet krijgen, zullen we ze zelf moeten pakken. Daar hebben we toch recht op?”
 
Acteur Minne Koole werd door de Volkskrant in 2019 uitgeroepen tot ‘Acteertalent van het jaar’: “Bravoure is niet wat Minne Koole tot acteertalent van het jaar maakt. Het zit ’m juist in zijn kleine, maar veelzeggende spel en zijn grote talent voor verwondering.”
 
“Hard maar hoopgevend”, “toffe urban dansmoves”, “jongerenthriller”, “barstensvol energie”: zomaar wat persquotes over eerdere DOX-producties. DOX is een belangrijk huis voor makers en jonge performers uit verschillende (sub)culturen. Hun voorstellingen gaan altijd over onderwerpen die herkenbaar zijn voor jongeren. Cross-overs van theater en dans zijn favoriet, urban arts de inspiratiebron.

Speciaal

  • Regisseur Timothy de Gilde is winnaar van de Gouden Krekel 2016
  • Acteur Minne Koole werd uitgeroepen tot Volkskrant-acteertalent 2019 en was genomineerd voor de Gouden Kalf voor beste acteur
  • Over de opkomst van Incels (Involuntary celibates)

Educatie

DOX zorgt voor interactief en digitaal lesmateriaal. In dit filmmateriaal ter voorbereiding op de voorstelling worden jongeren direct aangesproken op het onderwerp en worden er opdrachten gegeven die ze in de klas kunnen doen. In de grondwet staan onze burgerrechten beschreven, maar hoe zit het met al het andere waar we ook denken recht op te hebben? In de bijbehorende theater– en dansworkshop gaan de leerlingen met die vraag actief aan de slag.

Kerndoelen: 36, 37, 38, 54, 55, 56.

 

credits
Regie
Timothy de Gilde
Choreografie
Dalton Jansen
Tekst
Lowie van Oers
Spel en dans
Minne Koole, Joep Paddenburg, Gihan Koster e.a.
Leeftijd
14+
Speelperiode
feb t/m mei 2021
Discipline
Theater
Duur
75 minuten
Speelvlak
10 X 10 X 5
Max. bezoekers
Max. 400 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend